03 februarie 2020, 16:30 Realitatea moldovenească views 4239
Răspunsul lui Nazaria pentru Academia Română (Video)
03 februarie 2020, 16:30 Realitatea moldovenească views 4239

Răspunsul lui Nazaria pentru Academia Română (Video)

Politologul și istoricul Sergiu Nazaria a comentat într-un interviu pentru Noi.md declarația recentă a Academiei Române precum că noțiunea de limbă moldovenească nu există.

Istoricul spune că fenomenul lingvistic care se atestă în R.Moldova nu este unic în lume, prin urmare acest subiect nu trebuie să fie un motiv de dispută. Cu atît mai mult, afirmă Nazaria, nimeni nu este în drept să impună cetățenilor o anumită viziune asupra denumirii limbii.

„Noi avem un fenomen lingvistic: unii îi zic limba română, alții îi zic limba moldovenească. Nu sîntem unicali în sensul acesta, în lume: există limba sîrbo-croată, olandezo-flamandă, persano-tadjică. Ambele denumiri de limbă exprimă același fenomen: vrei să-i zici română, fii sănătăos zi-i română!

Dar, lasă-ne pe noi să rămînem să-i zicem moldovenească. Pentru mine însăși denumirea de limbă moldovenească, grai moldovenesc, îmi mîngîie urechea. Însăși sunetul, parcă e un rîuleț de munte. Uite așa îmi sună mie în urechea mea limba moldovenească", a menționat Sergiu Nazaria.

Într-o declarație emisă recent Academia Română vorbește despre faptul că "noțiunea de limbă moldovenească este inexistentă".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

academia , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
1019 locuitori

Voroteţ este un sat din cadrul comunei Chiperceni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1019 oameni. Satul Voroteț a fost menționat documentar în anul 1667.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.