14 februarie 2020, 11:30 Realitatea moldovenească views 3123
Opinie cu privire la situația cu facturile exagerate la căldură: „E timpul de tăiat nodul gordian”
14 februarie 2020, 11:30 Realitatea moldovenească views 3123

Opinie cu privire la situația cu facturile exagerate la căldură: „E timpul de tăiat nodul gordian”

Pentru a rezolva problema facturilor exagerate pentru încălzirea centralizată în capitala Moldovei, cetăţenii ar trebui să insiste pe optimizarea tehnică, reconstrucția rețelelor de încălzire internă a blocurilor, lucruri la care se împotriveşte din răsputeri compania „Termoelectrică", sau autoritățile trebuie să folosească structuri anticorupție pentru a lupta pentru interesele cetățenilor.

O astfel de părere a fost exprimată pe pagina sa de pe rețeaua de socializare de către arhitectul Denis Nedeoglo, subliniind că în acest domeniu a venit timpul să se taie „nodurile gordiene", transmite Noi.md.

El a menționat că, în domeniul utilităților publice, schemele de furt și presupusa administrare greșită au fost perfecționate de zeci de ani, ceea ce duce la îmbogățirea celor care îl gestionează prin jefuirea populației.

Denis Nedeoglo a amintit că zilele trecute, cetățenii au fost din nou surprinși de facturile de încălzire și a cerut clarificarea situației, avînd în vedere aspectele tehnice ale alimentării cu căldură a blocurilor de locuit.

"Vreau să fac nişte lumină din aspectul tehnic. Cum are loc asigurarea cu căldură a blocurilor? Țevile de încălzire sînt conectate la bloc prin unitatea de intrare și contorizare. Teoretic, volumul lichidului de răcire care intră este reglat de robinetele de alimentare și retur... Fiecare casă are o persoană responsabilă care administrează unitatea. SEL-urile sînt cele responsabile pentru întreaga gospodărie... Știm cu toții cum a fost lichidat Termocom, în paralel fiind camuflate proporţiile terifiante ale furturilor și anulate datoriile... A fost creat un oficiu "nou" Termoelectrica, care, în esență, este același "Termocom", doar cu un nume nou", a scris arhitectul.

El a explicat în detaliu cum, astăzi, Termoelectrica îi minte pe cetățeni.

„Aşadar, cum, astăzi, ne înşeală Termoelectrica... Pasul 1) Pentru un consum de căldură eficient și economic în blocuri, există singura schemă de alimentare cu căldură adevărată și eficientă. Aceasta este o schemă în care fiecare scară are propria unitate de ridicare, care deserveşte coloanele verticale de alimentare cu agent termic. Nodurile elevatoarelor de pe scări sînt conectate printr-o termocentrală de încălzire a blocului, care asigură comunicarea între nodurile elevatoarelor și nodul de intrare / ieșire către casă și contorizare. Astfel, agentul termic efectuează o cale de circulație scurtă și pierderile de căldură sînt reduse la minimum. Apartamentele sunt la fel de calde, consumul de căldură pentru alimentarea cu căldură este minim. Cum funcționează Termoelectrica? Exact în mod contrar! Prin toate mijloacele forțează să păstreze circuitul defectuos cînd unitatea de ridicare este una singură , la intrarea în casă. Ce se întîmplă în acest caz. În apartamentele situate aproape de intrarea în casă, bateriile fierb, iar în cele îndepărtate se acoperă cu gheață. Ce se întîmplă în continuare? Locuitorii de la scările îndepărtate se plîng de bateriile reci și Termoelectrica (cu participarea directă a SEL-urilor) îi obligă pe cei responsabili să se deschidă robinetele la maxim. Pentru a înțelege amploarea, fără a intra în detalii tehnice, voi spune că, să zicem, dacă există două noduri elevatoare în casă, facturile vor fi cu aproape 30% mai mici decît cu o singură intrare ... Dacă există noduri după numărul de scări, atunci factura finală către consumator va scădea cu 50-60% !!!", a specificat Denis Nedeoglo.

"Rezum."Termoelectrica" se opune insistent optimizării tehnice a rețelelor de alimentare cu căldură intra-bloc. Pasul 1 implică al doilea pas. Cine ar trebui să ridice această problemă pe plan local și să-i solicite soluționarea? SEL-urile! Ce face Termoelectrica pentru a menține schema? Corect. Din volumul consumat aceştia întorc SEl-urilor sume „pentru deservire". Dar, în realitate, ei plătesc pur și simplu pentru complicitatea lor la jaful populației. În afară de acești doi pași, există multe alte nuanțe... De exemplu, calorifere încinse atunci cînd temperaturile de afară sînt înalte, etc.", a mai menţionat arhitectul.

În opinia sa, există două modalități de a sparge acest cerc.

„Fie că locatarii dau în judecată masiv și cer Termoelectricii să reconstruiască rețelele de încălzire și să nu împiedice o astfel de reconstrucție, ori deputații și structurile municipale implică în sfîrșit structurile anticorupție, procuratura, expertiza tehnică etc. și pornesc lupta pentru interesele cetățenilor. Este timpul de a tăia"nodurile gordiene", crede Denis Nedeoglo.

El a atras atenția asupra faptului că, de exemplu, încălzirea unei căsuțe cu o suprafață de 65 mp doar cu electricitate, timp de o lună, ar costa 1800 lei, această sumă incluzînd un încălzitor de apă curgătoare, un frigider, lumină etc. Cum pot oamenii să obțină facturi de cîteva mii pentru încălzire centralizată pentru apartamente mai mici? Vă închipuiţi – cu electricitate este mai ieftin! Aici avem de-a face cu un jaf fără precedent", a scris arhitectul în concluzie.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

incalzire , factura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1196 locuitori

Oneşti este un sat din cadrul comunei Zăbriceni, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț și la 9 km de stația de cale ferată Brătușeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1196 de oameni. Prima atestare documentară a satului Onești din ținutul Hotin datează din 7 martie 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.