04 mai 2020, 15:30 Realitatea moldovenească views 3774
Hrișca, de negăsit în unele magazine moldovenești
04 mai 2020, 15:30 Realitatea moldovenească views 3774

Hrișca, de negăsit în unele magazine moldovenești

Hrişca a devenit un lux pentru moldoveni. În ultimele două săptămîni, acest produs este greu de găsit în magazine. Şi asta pentru că în ţara noastră există un singur producător care nu o poate vinde, deoarece nu a fost prelucrată, iar ţările vecine au blocat exporturile de hrişcă pînă la 1 iunie.

Anual, 85% din cantitatea de hrişcă importată în ţară vine din Rusia şi din Ucraina. În primele trei luni au ajuns 421 de tone. La sfîrşitul lunii martie, exporturile de hrişcă au fost stopate, pentru ca să nu se creeze deficit pe pieţele interne ale ţărilor producătoare, scrie publika.md.

"La 20 martie, 2020 de către serviciul veterinar fito-sanitar au fost pus restricţii pentru exportul produselor ce ţine de hrişcă. Pentru prima perioadă au spus pentru zece zile, apoi s-a schimbat pînă la întîi iunie", a declarat Oleg Liscenco, şef adjunct ANSA.

Nicolae Micu este singurul producător de hrişcă de la noi din ţară. Fermierul plantează anual cîte 100 de hectare. În 2019, bărbatul a scos în vînzare 18 tone de hrişcă. Producătorul spune că în această perioadă, cererea a crescut semnificativ. Pe de altă parte, el nu poate vinde hrişca, pentru că fabricile de prelucrare sînt închise din cauza pandemiei.

"Pe noi ne contactează consumatorii mai ales care au probleme, copii care au alergii şi sînt interesaţi anume de hrişcă verde, dar la moment nu putem să răspundem la cerere", a explicat Nicolae Micu.

Anul trecut, aproape 2500 de tone de hrişcă au ajuns în ţara noastră din Rusia, iar 194 de tone din Ucraina.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

magazin , produse alimentare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1426
Populația:
3350 locuitori

Boldureşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Boldureşti, Chilişoaia și Băcşeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3350 de oameni. Satul Boldurești a fost menționat documentar în anul 1426.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.