13 noiembrie 2012, 14:53 Realitatea moldovenească views 5912
13 noiembrie 2012, 14:53 Realitatea moldovenească views 5912

Vladimir Socor: Rusia doreşte să stabilească o întreagă reţea instituţională între Moscova şi Tiraspol

În cadrul viitoarei vizite în R. Moldova a reprezentantului special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin va cere Chişinăului deschiderea consulatului rus la Tiraspol. În opinia politologului american Vladimir Socor Rusia aplică în relația cu Moldova „tactica salamului” – tactica politică de obținere a avantajelor cu pași mici, iar următorul pas al Moscovei ar fi cererea consimţămîntului Republicii Moldova pentru modernizarea aeroportului din Tiraspol.

În interviul acordat postului de radio „Europa Liberă”, V.Socor – expert senior al Fondului Jamestowne (SUA) – a declarat că poate fi vorba despre construirea unei piste de aterizare pentru avioane de mare capacitate care pot fi militare sau civile.

„Odată ce se construieşte aeroportul, Republica Moldova nu va avea niciun control asupra modului în care Rusia va folosi aeroportul de la Tiraspol. Rusia doreşte să stabilească o întreagă reţea instituţională între Moscova şi Tiraspol, care să separe definitiv relaţiile Moscova-Tiraspol de relaţiile Moscova-Chișinău”, - avertizează Socor.

Potrivit lui acelaşi lucru îl vedem şi în problema gazului, în problema reglementării datoriilor pentru gaz. Rusia doreşte ca guvernul Republicii Moldova să-şi asume datoriile Tiraspolului. În caz contrar, Rusia va continua să livreze gaz practic în mod gratuit Tiraspolului, pe un contract separat de contractul Chişinăului, consideră expertul american.

Totodată V.Socor crede că Rusia doreşte să folosească tratativele bilaterale între Chișinău şi Tiraspol, care au loc sub lozinca măsurilor de încredere, construirea de punţi între cele două maluri ale Nistrului. Rusia doreşte să folosească acest proces, pentru a conduce treptat, pas cu pas, prin tactica salamului, la recunoaşterea, întîi de facto, apoi poate şi oficială a Transnistriei de către Republica Moldova şi de către partenerii europeni ai Republicii Moldova.

 

Sursa: nr2.ru

Cuvinte cheie:

Transnistria , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1639
Populația:
2037 locuitori

Scăieni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Scăieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2037 de oameni. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1639.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.