28 mai 2020, 16:30 Realitatea moldovenească views 4281
Autoritățile din Moldova au felicitat colegii din Azerbaidjan cu ocazia Zilei Republicii (Foto)
28 mai 2020, 16:30 Realitatea moldovenească views 4281

Autoritățile din Moldova au felicitat colegii din Azerbaidjan cu ocazia Zilei Republicii (Foto)

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, președintele parlamentului, Zinaida Greceanîi, prim-ministrul Ion Chicu, precum și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, au transmis scrisori de felicitare colegilor săi din Azerbaidjan, cu ocazia Zilei Republicii pe care o sărbătoresc astăzi, transmite Noi.md.

Tradițional, în fiecare an, la 28 mai și la Chișinău, cu prilejul Zilei Republicii, Ambasada Azerbaidjanului în Republica Moldova organizează o recepție solemnă cu participarea primelor persoane ale statului. Dar în acest an, din cauză situației privind coronavirusul, recepția a trebuit să fie anulată. Însă autoritățile moldovenești au felicitat și au trimis scrisori de felicitare cu prilejul Zilei Republicii colegilor din Azerbaidjan.

Foto: Delegația azeră, care a participat la Conferința de Pace de la Paris. Paris, 1919

De menționat că la 28 mai, în Azerbaidjan este marcată Ziua Republicii. La 28 mai 1918 a fost anunțată crearea Republicii Democratice Azerbaidjan (RDA) - prima republică democratică din estul musulman. Deși această republică a existat doar 23 de luni, dar începuturile sale și ceea ce a fost făcut de fondatorii săi în această perioadă scurtă de timp au predeterminat independența și suveranitatea Azerbaidjanului peste mai mulți ani. Ideile și moștenirea acestei republici au constituit baza istorică a statalității moderne a Azerbaidjanului.

În RDA a fost constituit primul Parlamentul și Guvern al Azerbaidjanului, formată armata națională, definită frontiera de stat, stabilite principalele atribute ale țării – drapelul, imnul și stema, limba azeră a fost declarată limba de stat, a fost emisă moneda națională, creată banca națională. O mare atenție în tînărul stat a fost acordată învățămîntului și educației, a fost înființată prima universitate din Azerbaidjan - universitatea de stat din Baku, educația a fost naționalizată, în întreaga țară au fost deschise școli, gimnazii, școli pentru fete, au fost create rețele de spitale și puncte medicale.

FOTO: Primul număr al ziarului în limba rusă "Azerbaidjan", Baku

Din primele zile de la crearea RDA, după structura sa politică, după aranjamentul de stat democratic, precum și după obiectivele și scopurile stabilite, ea nu rămînea în urma republicilor democratice tradiționale ale Europei. Este suficient să menționăm că în RDA a fost recunoscută egalitatea dintre bărbați și femei, au fost eliminate inegalitățile de rasă, naționale, religioase și de clasă.

Pentru a preveni pericolul iminent al intervenției străine, guvernul și Parlamentul Republicii Democratice Azerbaidjan au efectuat o muncă grea în vederea obținerii recunoașterii internaționale a tinerei republici de către alte state, inclusiv de marele puteri ale lumii. În 1919 o delegație a RDA a participat la Conferința de pace de la Paris. Cu toate acestea, ca urmare a intervenției armate a Armatei Roșii XI s-a pus capăt statalității independente azere, iar la 28 aprilie 1920 a fost anunțată crearea RSS Azerbaidjan pe teritoriul RDA căzute.

Deși Republica Democrată Azerbaidjan a existat doar 23 de luni, ea a lăsat o urmă profundă în conștiința națională a poporului azer și nu a reușit să distrugă idealurile libertății și tradiției statalității construite de cei mai buni fii ai Azerbaidjanului.

FOTO: Azerbaidjanul modern

La sfîrșitul secolului al XX-lea, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991 Azerbaidjan și-a recăpătat din nou independența. În primii ani de Independență, criza politică, economică, militară, ocupația terenurilor, începutul războiului civil de atunci au pus tînărul stat la marginea prăpastiei. Doar venirea la putere, la îndemnul poporului azer, a unui om politic înțelept - Heydar Aliyev, a salvat țara de necaz. El a luat măsuri decisive pentru apărarea statalității azere, a aprobat în țară o stabilitate social-politică durabilă.

Liderul național al poporului azer, Heydar Aliyev, a apreciat în mod deosebit rolul și locul RDA în istoria Azerbaidjanului, în istoria formării statalității azere. El a spus: "Ziua formării Primei Republici Democratice a importantă pentru noi, de aceea am declarant-o Ziua Independenței de Stat a Azerbaidjanului – Ziua Republicii, aceasta este sărbătoarea noastră națională".

Această politică este continuată de către Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, care onorează profund istoria Azerbaidjanului, în special, istoria RDA.

FOTO: Azerbaidjanul modern

Liderul Azerbaidjanului în această zi primește numeroase felicitări din partea șefilor de state, liderilor organizațiilor internaționale, de la mulți oameni publici și politici, cetățeni obișnuiți. Pe multe clădiri celebre din lume pe 28 mai sînt proiectate simbolic culorile drapelului de Stat al Azerbaidjanului. Iar în acest an, în plus, primarul capitalei SUA, Washington, M. Bowser, a semnat o declarație oficială în legătură cu cea de-a 102-a aniversare a Republicii Democratice Azerbaidjan. Potrivit documentului, la 28 mai la Washington este proclamată Ziua Națională a Azerbaidjanului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Azerbaidjan , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
605 locuitori

Surchiceni este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 605 oameni. Satul Surchiceni a fost menționat documentar în anul 1852.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.