15 noiembrie 2012, 17:17 Realitatea moldovenească views 3579
15 noiembrie 2012, 17:17 Realitatea moldovenească views 3579

Moldova propune Rusiei să realizeze proiecte investiţionale ambiţioase

Moldova este cointeresată în majorarea fluxului de investiţii din Rusia şi este gata să realizeze în comun proiecte investiţionale ambiţioase. Despre aceasta a declarat, astăzi, vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul Forumului economic moldo-rus.

Valeriu Lazăr a menţionat că Moldova propune Rusiei să participe la realizarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, în particular – de modernizare a drumurilor, subliniind că organizaţiile financiare internaţionale acordă în acest scop cca 400 de milioane de lei pentru următorii ani.

În lus, partea moldovenească propune business-ului rus să participe la privatizarea activelor de stat, remarcînd că, în cadrul rundei următoare, la privatizare a fost propusă proprietate de stat în sumă de peste 100 mil. euro, printre care Uzina de sticlă din Chișinău, la preţ de 30 mil. dolari, fabrica de medicamente „Farmaco” etc.

Lazăr a precizat că Moldova mai propune Rusiei să participe în realizarea proiectelor de parteneriat public privat. Un exemplu în acest sens, potrivit ministrului Economiei, este darea în concesiune a Aeroportului Internaţional Chișinău.

Cota Rusiei în volumul comerţului extern al Moldova în 9 luni ale anului 2012 a crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut de la 27,9% pînă la 30,7%, iar în volumul de import – de la 14,6% pînă la 15,2%. Baza exporturilor moldoveneşti în Rusia o constituie producţia agro-alimentară – vinuri, divinuri, conserve, fructe, legume, iar în import – resurse energetice.


Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , Rusia , economie

Comentarii

 (1)
  • #1 pavlusa Răspunde Citează selecţia
    Lazar un economist de nivel superior intelege bine ca economia RM depinde mult de rusia chiar intradevar este un ministru de care moldova are nevoie!!!BRavo
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
473 locuitori

Sîrbeşti este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Satul Sîrbești este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 473 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sîrbești datează din anul 1786.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.