19 noiembrie 2012, 14:53 Realitatea moldovenească views 5476
19 noiembrie 2012, 14:53 Realitatea moldovenească views 5476

Calitatea vinurilor moldoveneşti este cu mult mai înaltă, a afirmat şeful Rospotrebnadzor

Vinurile moldoveneşti livrate pe piaţa rusă au devenit mult mai bune, după "scuturătura" prin care au trecut", a declarat Ghennadi Onişcenko, şeful Serviciului federal sanitar rus Rospotrebnadzor, transmite MOLDPRES.

Însă, a afirmat medicul sanitar şef al Rusiei, "Republica Moldova nu reutilează producţia şi trăieşte cu bagaj vechi, atît în ceea ce priveşte capacitatea de producţie, cît şi cultivarea strugurilor", scrie interfax.ru.

Onişcenko a făcut parte din delegaţia Federaţiei Ruse care a luat parte la şedinţa comisiei interguvernamentale moldo-ruse, ce s-a desfăşurat pe 16 noiembrie la Chișinău. Şeful Rospotrebnadzor a spus că în cadrul şedinţei s-a dat o apreciere pozitivă cooperării dintre experţii celor două ţări referitoare la simplificarea procedurilor de acces al vinurilor din Republica Moldova pe piaţa rusă şi deschiderea unor noi terminale vamale pentru livrările de producţie alcoolică moldovenească.

Însă Onişcenko a reproşat autorităţilor moldoveneşti că nu au dorit să informeze mai detaliat experţii ruşi, care au participat la şedinţa comisiei interguvernamentale, despre controlul naţional de calitate a producţiei vinicole. În plus, nu a fost organizată o întîlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, care exportă vinuri în Rusia, a declarat şeful Rospotrebnadzor.

Federaţia Rusă a introdus în martie anul 2006 embargo asupra importurilor de vinuri moldoveneşti pe motiv că nu ar fi corespuns standardelor de calitate şi inofensivitate. În 2005, an care a precedat criza provocată de embargo, exporturile de producţie alcoolică din R. Moldova în Rusia au atins un maxim istoric, de 234,92 milioane de dolari SUA. În anul 2011 livrările de băuturi alcoolice în expresie bănească au fost de 47,90 milioane de dolari SUA.

Cuvinte cheie:

vin , export

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1468
Populația:
1663 locuitori

Ţareuca este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Țareuca și Țahnăuți. Satul Țareuca este situat la o distanță de 8 km de orașul Rezina și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1663 de oameni. Satul a fost atestat documentar în anul 1468.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.