04 august 2020, 14:45 Realitatea moldovenească views 5140
Moldovenii, îngrijorați de închiderea unor universități
04 august 2020, 14:45 Realitatea moldovenească views 5140

Moldovenii, îngrijorați de închiderea unor universități

Zilele acestea Guvernul Republicii Moldova a hotărît ca Universitatea Dimitrie Cantemir și Institutul de Relații Internaționale totuși să fie lichidate. Asta deși în luna iunie 2020, consilierul prezidenția Corneliu Popovici spunea că în pofida problemelor financiare cele două universități vor activa în continuare.

Unii internauți sînt ingrijorați de închiderea acestor instituții mai ales că aceste două universități, în special IRIM-ului sînt ultimele instituții educaționale din întreaga Moldovă, promovează integritatea teritorială a țării, continuitatea ei ca stat și valorile patriotice elementare.

Reamintim că la mijlocul lunii iunie, Popovici menționa că Institutul de Relații Internaționale din Moldova (IRIM) își continuă activitatea. Acesta spunea că a făcut cunoștință cu activitatea instituției de învățământ superior, în special cu procesul de susținere a examenelor de stat și pregătirea către noul an de studii, aducînd la cunoștință rectorului Valentin Beniuc hotărîrea luată la inițiativa președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de a exclude IRIM din procesul de raționalizare a rețelei universităților publice, lansat nu demult de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

„Institutul de Relații Internaționale din Moldova își va menține în continuare autonomia universitară și statutul de instituţie de învăţământ superior universitar de stat.

IRIM-ul este ultima universitate din Moldova care a continuat promovarea patriotismului moldovenesc, pe cînd aceeași Universitate de Stat sau Universitate Pedagogică din '91 încoace continua să promoveze pe alocuri unionismul.

De menționat că portalul de știri Noi.md a scris anterior despre faptul că în mai multe instituții de învățămînt superior din țară este promovată deschis unirea Republicii Moldova cu România.

Despre aceasta anunța Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” care cerea atunci Ministerului Educației să intervină pentru a opri promovarea mesajelor cu caracter antistatal în universitățile din țară.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

universitatea , învăţămînt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2440 locuitori

Nimereuca este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cerlina și Nimereuca. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Soroca și la 154 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2440 de oameni. Satul Nimereuca a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.