05 august 2020, 16:30 Realitatea moldovenească views 2049
La măsurarea apartamentelor, Cadastrul aplică puncte inexistente în Instrucțiune
05 august 2020, 16:30 Realitatea moldovenească views 2049

La măsurarea apartamentelor, Cadastrul aplică puncte inexistente în Instrucțiune

Specialiștii Organului cadastral în activitatea de măsurare a apartamentelor admit erori în favoarea dezvoltatorilor imobiliari și în dezavantajul locatarilor, care sînt obligați să plătească pentru metri pătrați suplimentari ai locuinței lor.

În același timp, Cadastrul susține că astfel de erori sînt permise de Instrucțiunea privind modul de desfășurare a lucrărilor cadastrale la nivel de clădiri și încăperi izolate, dar, de fapt, în acest document punctul cu eroarea permisă, la care face referire Cadastrul, se referă doar la măsurarea suprafeței clădirii, iar în descrierea măsurărilor încăperilor izolate, adică a apartamentelor, nu se spune de nici un fel de astfel de erori permise.

Despre aceasta a relatat pentru Noi.md Alexandru Bunescu, care, la fel ca și alte cîteva familii de locatari în una dintre clădirile noi din Chișinău, a identificat o diferență dintre suprafața reală a apartamentului cumpărat și suprafața reflectată în documentele constructorului și cadastrului.

După cum s-a menționat anterior, Alexandru Bunescu în timpul începerii reparației în apartamentul său a depistat unele neconcordanțe, inclusiv ce țin de corespunderea suprafeței declarate a locuințelor și s-a adresat la cadastru pentru măsurări repetate, pentru a le compara cu datele oficiale a dezvoltatorilor imobiliari.

Prima măsurare repetată, efectuată în ianuarie 2020 de către un inginer calificat al organului cadastral, a arătat că suprafața reală a apartamentului este cu aproximativ 1 MP mai mică decît cea indicată în documentele oficiale. În baza acestor documente primite de la Cadastru, Alexandru Bunescu a adresat o scrisoare oficială către compania de construcții pentru returnarea banilor achitați pentru, după cum s-a dovedit în practică, un metru inexistent de suprafață a apartamentului. Nici un răspuns din partea companiei de construcție el nu a primit. Cu toate acestea, după trei luni, angajații cadastrului și-au exprimat dorința de a reevalua din nou apartamentul.

La o lună după măsurările repetate, Organul cadastral a luat originalul cu datele primei măsurări repetate și a eliberat proprietarului apartamentului un alt document cu datele care figurau inițial în actele dezvoltatorului. În acerlași timp, în documentele eliberate, data desfășurării măsurărilor era indicată luna ianuarie, precum și numărul documentului era identic cu cel luat.

În final reiese că, după ce a inițiat din proprie inițiativă remăsurarea, organul cadastral a revenit la datele inițiale și a emis aceleași cifre, privind suprafața apartamentului, care erau specificate de către compania-dezvoltator.

Portalul Noi.md a cerut un comentariu oficial cu privire la situația privind măsurătorile efectuate în apartamentul lui Alexandru Bunescu și datele contradictorii. Organul cadastral a menționat că lucrările de măsurare cadastrală sînt reglementate de Instrucțiunea cu privire la modul de executare a lucrărilor cadastrale la nivel de clădiri și încăperi izolate, aprobată prin Ordinul Agenției Relații Funciare și Cadastru nr. 07 din 17.01.2015.

După cum se menționează în răspunsul oficial, potrivit demersului lui Alexandru Bunescu, la 31 ianuarie 2020, un specialist al organului Cadastral Teritorial Chișinău a efectuat inspecția imobilului său. În urma verificării s-a constatat că reamenajări interne nu au fost, iar dimensiunile (lungimea și lățimea) corespund planului cadastral inițial elaborat de compania privată la darea în exploatare a clădirii.

Organul Cadastral a subliniat, totodată, că punctul 46 din Instrucțiunea aprobată prin ordinul Agenției relații funciare și cadastru nr 07/2015, prevede o eroare admisă de măsurare a dimensiunilor: eroarea cadastrală de măsurare a clădirilor nu trebuie să depășească 3 cm pentru distanțe de pînă la 6 m și 0,5% pentru dimensiunea de maximum 6 m. Dimensiunile ar trebui să fie specificate în stare de proiectarea în metri, rotunjiți pînă la sutimo. Dacă la executarea lucrărilor cadastrale curente dimensiunile măsurate nu depășesc dimensiunile indicate pe plan în limitele valorilor indicate în prezentul alineat, planul imobilului nu se modifică.

Cu toate acestea, după cum a aflat Alexandru Bunescu, în "Instrucțiunile privind modul de desfășurare a lucrărilor cadastrale la nivel de clădiri și încăperi izolate", care a fost aprobat prin ordinul nr. 07 din 17.01.2015, măsurătorile înșiși sînt împărțite în trei categorii: măsurarea terenului, măsurarea clădirii și măsurarea încăperilor izolate. În același timp, punctul cu eroarea admisă, la care face referire cadastrul, se referă numai la măsurarea spațiului clădirii, iar în descrierea măsurătorilor spațiilor izolate, adică a apartamentelor, nu se spune nimic despre nici un fel de erori permise.

În opinia sa, este evident că angajații cadastrului, fie sistemic, fie în colaborare cu companiile-dezvoltatoare, găsesc diferite lacune în legislație pentru a nu permite diferența reală dintre măsurătorile companiei-dezvoltatoare și datele oficiale ale cadastrului.

Datele dezvoltatorilor privind suprafața apartamentelor nu coincid cu cifrele măsurărilor reale, dar cadastru face totul pentru a le confirma, scrie o suprafață mai mare decît este în realitate, deși măsurătorile alternative, independente indică prezența unor discrepanțe.

Drept urmare, nu există nici o credibilitate în corectitudinea datelor dezvoltatorilor și cadastrului. Arhitecții independenți efectuează, cu ajutorul ruletelor electronice și a programelor modern, calculele lor, iar aceste date nu coincid cu ceea ce ni se spune. Clar că, atunci cînd construiești 350 de apartamente, și de la fiecare scoți o jumătate de metru și numeri apoi cu o jumătate de metru mai mult, atunci la sfîrșit va reieși un profit de 175 mp de spațiu locativ, iar acest lucru este deja mai multe apartamente elegante, realizate de dezvoltator la prețuri destul de mari", a menționat în încheiere Alexandru Bunescu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

apartament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
601 locuitori

Făgădău este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Fălești și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 601 locuitori. Satul Făgădău a fost menționat documentar în anul 1906.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.