02 septembrie 2020, 11:30 Realitatea moldovenească views 1939
La cine să apelăm pentru a ne disciplina vecinii gălăgioşi
02 septembrie 2020, 11:30 Realitatea moldovenească views 1939

La cine să apelăm pentru a ne disciplina vecinii gălăgioşi

O locuitoare din Chişinău pe nume Ana Moraru ne-a scris pe adresa de email intreaba@noi.md în speranţa că îşi va putea totuşi disciplina vecinii de bloc, care o trezesc cu regularitate în fiecare noapte.

„Bună ziua. Eu am o astfel de întrebare: vecinii mei de scară fac galăgie îndeosebi dupa ora 22.00, trîntesc ușa de la intrarea în apartament şi vorbesc tare. Eu am încercat să le explic calm că acest lucru mă deranjează, însă aşa şi nu au înţeles. Noi avem doi copii, care merg la școală. Evident, ei se trezesc de la această gălăgie. Ce măsuri ar putea fi luate? Orice sfat e binevenit. Mulţumesc.”

Răspuns:

Înainte de a vă comunica unde să apelaţi pentru a vă disciplina vecinii gălăgioşi, e bine să ştiți că tulburarea liniştii constituie o contravenție ce atentează la ordinea publică și la securitatea publică, normă care este reglementată de prevederile art. 357 din Codul contravențional al Republicii Moldova și se sancționează cu amendă de la 750 la 1500 de lei, aplicată persoanei fizice, sau cu amendă de la 5000 la 7500 de lei, aplicată persoanei juridice.

Fiecare cetăţean trebuie să ştie că tulburarea liniștii în timpul nopții, de la ora 22.00 pînă la ora 07.00, este interzisă. Acțiunile care produc zgomote, cum ar fi cîntarea cu voce ridicată, semnalizarea acustică, folosirea cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuinţe sau în locuri publice, sînt acțiuni care duc la tulburarea liniștii noastre.

Deci, dacă în intervalul cuprins între orele 22.00 și 07.00 sînteți deranjați de zgomote, aveți dreptul să apelați la serviciul 902 (poliție) și să comunicați despre situația dată. La fața locului se va prezenta un inspector de sector, care este obligat să cerceteze cazul. În baza probelor acumulate, el va decide dacă e cazul să întocmească sau nu un proces-verbal cu privire la contravenție.

Atenție însă că, de la ora 07.00 pînă la ora 22.00, trebuie să vă resemnați cu gălăgia creată de către vecini, inclusiv cu zgomotul lucrărilor de reparație.

Dacă aveți întrebări legate de anumite situații-problemă, scrieţi-ne pe adresa de email intreaba@noi.md, iar noi vom căuta răspunsuri la ele cerînd sfaturile specialiștilor în domeniul respectiv.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
561 locuitori

Buzduganii de Sus este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Ungheni și la 117 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 561 de oameni. Satul Buzduganii de Sus a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.