22 septembrie 2020, 09:40 Realitatea moldovenească views 5190
Sturza: Trebuie să ne facem niște rezerve financiare
22 septembrie 2020, 09:40 Realitatea moldovenească views 5190

Sturza: Trebuie să ne facem niște rezerve financiare

Cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să-și facă griji pentru securitate alimentară în contextul pandemiei, dar și a secetei din această vară.

Totuși, moldovenii trebuie să facă anumite rezerve financiare. Declarațiile au fost făcute de către fostul premier, în prezent om de afaceri, Ion Sturza.

„Noi nu trebuie să ne facem griji de securitate alimentară pentru că nu sîntem singuri pe lumea asta, nu sîntem o economie închisă, nu este o problemă că nu sînt suficiente produse alimentare. Ele vor fi mai scumpe, mai greu de accesat, poate nu vor fi pe plan intern”, a declarant Ion Sturza în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune PRO TV, citate de IPN.

Tot în acest context, fostul premier îndeamnă populația să facă anumite rezerve financiare. „Din punct de vedere al securității alimentare, nu văd o problemă. S-ar putea scumpi și este firesc în condițiile secetei. Ceea ce trebuie să facem, este să ne facem niște rezerve financiare, să fim mai cumpătați în consum pentru că ne așteaptă zile foarte grele”, a adăugat Ion Sturza.

Referitor la seceta din acest an, omul de afaceri susține că în anturajul experților din domeniu acest sezon agricol este comparat cu anul 1946.

„Dacă se mai repetă și anul viitor, vom avea o situație destul de grea. Să spună autoritățile ca au dat 150 milioane și să o spună ca pe o mare realizare, păi, minim 500 de milioane trebuia să ofere”, a concluziona Ion Sturza.

Prejudiciul provocat de secetă pentru semnăturile cu grîu depășește 700 de milioane de lei, iar pentru orz și rapiță – cîte o sută de milioane de lei. În total, din acele 415 mii de hectare însămînțate în toamnă, mai mult de 180 de mii de hectare de grîu, orz și rapiță au fost afectate în proporție mai mare de 60%. Raportat la suprafața totală, este vorba de aproape 43% de terenuri afectate în proporție mai mare de 60%. Datele au fost prezentate de premierul Ion Chicu la sfîrșitul lunii iulie 2020.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Sturza , criza , finanţe

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1074 locuitori

Bîc este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.54 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.55 km. Localitatea se află la distanța de 3 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1074 de oameni. Satul Bîc a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.