06 decembrie 2012, 14:30 Realitatea moldovenească views 4508
06 decembrie 2012, 14:30 Realitatea moldovenească views 4508

În trimestrul I al anului 2013, gazul rusesc pentru Moldova se va ieftini


Foto: esp.md 

Prețul de achiziție a gazelor naturale rusești pentru Moldova, în trimestrul I al anului 2013, va scădea cu aproximativ 5 dolari și va fi, conform datelor preliminare, de 386 dolari pe mia de metri cubi. O declarație în acest sens a făcut viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, vorbind în cadrul emisiunii "Studio deschis" de la postul de televiziune TV7, menționînd că, în prezent, Republica Moldova cumpără gazul rusesc la prețul de 391 de dolari. Potrivit lui, prețul de decontare al gazelor naturale pentru Moldova, în trimestrul I din 2013, la nivelul de 386 de dolari pe mia de metri cubi figurează în proiectul de documente pe care partea moldovenească l-a primit pentru aprobare, în contextul prelungirii viitoare de către companiile "Gazprom" și "Moldovagaz" a contractelor de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova și de tranzit prin teritoriul țării către alte țări.

Lazăr a spus că, precum se preconizează, prelungirea cu un an a contractului curent de furnizare a gazelor naturale în Moldova va reduce prețul mediu anual al gazului pentru țară, în anul viitor cu 20 de dolari la mia de metri cubi. Ministrul Economiei a remarcat faptul că nu se știe dacă acest lucru va duce la o scădere a tarifelor la gaze pentru consumatorii finali, deoarece ANRE va ține cont, de asemenea, de dinamica cursului de schimb și de alți factori.

Valeriu Lazăr a adăugat că, deoarece în timpul negocierilor cu partea rusă nu s-a ajuns la semnarea unui contract pe termen lung de furnizare a gazelor naturale, care prevede o reducere a prețului "combustibilului albastru" pentru Moldova, s-a decis să fie prelungit contractul existent cu încă un an, pentru ca în 2013, consumatorii republicii să fie asigurați cu gaze naturale la fel ca și consumatorii din țările care primesc acești carburanți prin țevile de tranzit amplasate pe teritoriul Moldovei.

Ministrul a menționat că prelungirea contractului de gaze cu condițiile precedente de calculare a prețului gazelor a fost răul cel mai mic pentru Moldova, în absența unui acord privind un contract pe termen lung. În același timp, a spus el, cele două părți vor continua dialogul pentru soluționarea problemelor din complexul energetic, pentru semnarea unui acord interguvernamental în domeniul energiei între Republica Moldova și Federația Rusă și a contractului de gaze naturale pe termen lung.
 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

gaz , preţ , contract

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
457 locuitori

Rumeanţev este un sat din cadrul comunei Doina, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cahul și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 457 de oameni. Satul Rumeanțev a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.