25 noiembrie 2020, 12:00 Realitatea moldovenească views 2734
Starea de Urgență în Sănătate Publică s-ar putea prelungi
25 noiembrie 2020, 12:00 Realitatea moldovenească views 2734

Starea de Urgență în Sănătate Publică s-ar putea prelungi

Starea de urgență în sănătate publică s-ar putea prelungi pînă pe 31 decembrie. Asta înseamnă că o serie de restricții, precum evitarea aglomerațiilor, purtatul măștilor și dezinfectarea mîinilor și suprafețelor urmează să fie menținute pînă în ultima zi a acestui an. Așa prevede un proiect de hotărîre de Guvern, elaborat de Ministerul Finanțelor și propus spre dezbateri publice.

Totodată, documentul prevede în continuare că lucrătorii medicali și bugetarii din alte domenii, care se infectează cu Covid19 la locul de muncă, vor primi indemnizația unică de 16 mii de lei. De asemenea, lucrătorii medicali detașați în alte instituții medicale, vor primi salariul de la instituția de bază, scrie sanatateinfo.md.

Guvernul a prelungit, pînă la 30 noiembrie 2020 inclusiv, starea de urgență în sănătate publică. Astfel, prin prisma proiectului respectiv, se propune extinderea cu încă o lună (pînă la 31 decembrie 2020) a termenului de aplicare a acelorași măsuri, prevăzute în Legea nr. 69 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării deurgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative.

Potrivit proiectului hotărîrii de Guvern, lucrătorii medicali detașați în spitalele, unde sînt internați pacienții cu COVID19 vor prim un salariu deplin din instituțiile în care își desfășoară activitatea de bază, așa cum prevede articolul 5 din aceeași lege nr. 69 și modificările operate pe 21 mai 2020 la o serie de acte normative.

Un spor echivalent cu salariul de bază suplimentar vor primi specialiștii antrenați în lupta cu COVID 19 din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiilor/subdiviziunilor medicale din subordinea Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor și Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Banii vor fi oferiți drept recompensă pentru „munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate".

Cadrele medicale care se vor infecta la locul de muncă vor primi, în continuare, indemnizația unică de 16.000 de lei. Este vorba despre angajații infectați cu COVID-19 din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, instituțiilor/subdiviziunilor medicale din cadrul Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, spitalelor, medicina primară și asistența medicală urgentă prespitalicească.

De asemenea, Guvernul a prelungit termenul aplicării articolul 20 din aceeași lege privind achizițiile publice. Acestea vor putea fi efectuate în continuare în termeni restrînși în cadrul licitațiilor deschise, iar licitatorii vor primi plata în avans.

Totodată, se extinde termenul aferent dreptului de a prezenta certificate de origine preferenţială a mărfurilor în copii, în vederea confirmării originii mărfii.

Implementarea proiectului de Hotărîre a Guvernului se va efectua în limita resurselor financiare prevăzute în acest sens în bugetul de stat.

Pe 28 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit stare de urgență în sănătate publică pentru fiecare teritoriu administrativ. Astfel, Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică decid asupra prelungirii stării de urgență și instituirea unui cod de sănătate: roșu, portocaliu și galben, în funcție de incidența Covid-19 la 100 de mii de locuitori.

Sursa: sanatateinfo.md

Cuvinte cheie:

sanatate , stare de urgență

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1821
Populația:
470 locuitori

Saca este un sat din cadrul comunei Ghelăuza, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Strășeni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 470 de oameni. Satul Saca a fost menționat documentar în anul 1821.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.