26 februarie 2021, 15:30 Realitatea moldovenească views 3732
De ce cetățenii Moldovei îs lipsiți de dreptul de a alege vaccinul contra coronavirusului?
Foto: noi.md
26 februarie 2021, 15:30 Realitatea moldovenească views 3732

De ce cetățenii Moldovei îs lipsiți de dreptul de a alege vaccinul contra coronavirusului?

În Moldova, prima etapă de vaccinare contra COVID-19 trebuia să înceapă la finele lunii ianuarie, însă vaccinul încă nu a ajuns în țară, scrie Noi.md.

Autoritățile așteaptă ca preparatul să fie livrat în cel mai scurt timp, însă o bună parte din cetățeni nu intenționează să se vaccineze. Iar cei care intenționează, nu pricep de ce-s limitați în dreptul de a alege vaccinul în care au încredere? Mulți ar dori să se vaccineze cu preparatul rusesc «Спутник V», mai ales că Rusia s-a arătat dispusă să sprijine țara noastră cu sute de mii de doze de vaccin contra coronavirusului.

Cel mai probabil, procesul ar fi pornit deja, însă cei de la Ministerul sănătății fac trimitere la restricțiile impuse de OMS și alte structuri internaționale. Experții și cetățenii simpli se întreabă de ce chiar și unii membri UE pot încheia contracte de livrare a vaccinului rusesc fără permisiunea UE, iar Moldova, care nici măcar nu candidează să adere la UE, este limitată în adoptarea deciziilor de sine stătătoare și trebuie să obțină aprobarea cuiva, mai ales că startul campaniei de vaccinare se tot amînă ?

Specialiștii menționează că cetățenii Moldovei trebuie să aibă acces și la informații exhaustive privind preparatul concret și posibilele consecințe ale injectării lui, dar și la diverse vaccinuri, pentru a face o alegere de sine stătătoare și conștientizată. Mai mult, în condiții de pandemie autoritățile au obligația să implice toate resursele posibile, să formeze portofoliul vaccinurilor și preparatelor pentru a asigura o protecție de nădejde întregii populații.

Continuarea articolului citiți pe noi.md

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

coronavirus , vaccin , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3016 locuitori

Cotova este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotova și Măcăreuca. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Drochia și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3016 oameni. Satul Cotova a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.