06 mai 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2830
Localitățile în care porțile cimitirelor vor fi deschise de Blajini
06 mai 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2830

Localitățile în care porțile cimitirelor vor fi deschise de Blajini

Începînd cu data de 29 aprilie 2021, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 100 cazuri la 100 mii populație, de către comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică.

Astfel, Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu coronavirus de tip nou, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Modalitatea de organizare și desfășurare a Paștelui Blajinilor este stabilită de comisiile teritoriale, în funcție de gradul de alertă. La Chișinău, de exemplu, porțile cimitirelor vor fi închise de Paștele Blajinilor. Decizia a fost luată pentru a preveni infectarea populației cu COVID-19. Chiar dacă nu vor putea merge la mormintele celor apropiați pentru a-i pomeni, chișinăuienii spun că decizia autorităților este una corectă. Oamenii spun că la cimitir se poate merge nu doar în zilele de Blajini, dar în orice zi a anului.

Începînd cu 30 aprilie, și în teritoriul raionului Glodeni a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile – 150 de cazuri la 100 de mii populație. La inițiativa președintelui Ion Cojocari, miercuri, 5 mai, a avut loc o ședință la care au fost invitați și primarii localităților din raion.

În cadrul ședinței, cei prezenți au propus mai multe scenarii privind organizarea și desfășurarea Paștelor Blajinilor. Potrivit lui Cojocari, reprezentanții administrațiilor publice locale au propus ca în acest an oamenii să aibă acces în cimitire, cu anumite restricții și cu respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. Membrii Comisiei teritoriale de sănătate publică nu au susținut această propunere.

Președintele raionului spune că membrii Comisiei au insistat pe interzicerea organizării și desfășurării Paștelor Blajinilor în cimitire. Astfel, Comisia raională extraordinară de sănătate publică a interzis accesul în cimitirele din teritoriul raionului Glodeni în perioada 08 mai - 10 mai. Specialiștii recomandă ca doar un membru al familiei să meargă la biserică pentru a pomeni pe cei răposați.

Situația nu este atît de bună nici în raionul Hîncești. Potrivit informațiilor, la ziua de marți, 4 mai, în raion în șapte localități era instituit Cod Roșu. Este vorba de satele Sofia, NegreaLeușeniBobeica, Sărata Galbenă, Șipoteni și Dahnovici.

În 11 localități, cum ar fi PereniPogăneștiLogăneștiCățeleniFundul GalbeneiCrasnoarmeiscoeBujor, orașul Hîncești, CărpineniOneștiCioara este instituit „Cod Portocaliu”, iar în Voinescu și Buțeni a fost instituit gradul de alertă Cod Galben. Restul localităților din raion sînt sub „Cod Verde”.

La Edineț oamenii vor putea merge pentru a-i pomeni pe cei răposați. Decizia a fost luată de membrii Comisiei teritoriale pentru Situații Excepționale. Astfel, accesul în cimitire va fi permis. Comisia teritorială recomandă desfășurarea activităților ce țin de organizarea întrunirilor cu caracter religios, în perioada Paștelor Blajinilor cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire și control al infecției COVID-19;

Deocamdată, nu se știe numărul exact al raioanelor care vor decide să permită accesul cetățenilor de Paștele Blajinilor. Secretarul eparhial al Mitropoliei, Vadim Cheibaș ne-a spus că o decizie în acest sens va fi anunțată în ziua de vineri, 7 mai.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

restrictie , cimitir

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraş
Prima atestare:
1499
Populația:
2247 locuitori

Costeşti este un oraş în raionul Rîşcani, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord-vest a republicii, pe malul rîurilor Prut şi Ciuhur oraşul Costeşti este situat la o distanţă de 243 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 2247 de locuitori. Prima atestare documentară a satului Costeşti datează din anul 1499.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.