28 mai 2021, 14:30 Realitatea moldovenească views 2832
Scandalul Portului Giurgiulești continuă. Procuratura Generală a întocmit un dosar penal
28 mai 2021, 14:30 Realitatea moldovenească views 2832

Scandalul Portului Giurgiulești continuă. Procuratura Generală a întocmit un dosar penal

Procuratura Generală a deschis un dosar penal cu privire la falsificarea documentelor, după ce Bemol a depus plîngerea în istanță.

Documentul a fost prezentat instanței de către un avocat care reprezintă interesele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Bemol consideră că acest fapt, precum și prezența unui al doilea dosar penal și a mai multor hotărîri judecătorești, ar fi trebuit să oprească BERD să cumpere Danube Logistics, însă BERD neagă categoric acuzațiile lui Bemol de utilizare a documentelor false.

Plîngerea Bemol către Parchetul General, pe care compania a contactat-o la începutul lunii aprilie, spune că atît „avocații Dunării Logistice, cît și ai BERD au oferit instanței o falsă „confirmare a înregistrării gajului” din 29 decembrie 2016 semnată de notarul Oleg Gladysh. Acest document afirmă că BERD este creditorul ipotecar al proprietății portului. De fapt, creditorul ipotecar real al acestei proprietăți nu este BERD, ci Moldova-Agroindbank. Acest lucru este confirmat în baza de date a Agenției pentru resurse informaționale de la Ministerul Justiției (copii ale documentelor, atît false cît și reale, sînt la dispoziția NM).

Săptămîna trecută, a devenit cunoscut faptul că BERD a cumpărat Danube Logistics (operatorul portului Giurgiulești) prin achiziționarea companiei offshore cipriote Thomo Invest, deținută de Thomas Moser. Anterior, banca a declarat că este implicată în litigii și „luptă pentru port”, deoarece este principalul beneficiar economic al pachetului de 65% al acțiunii olandeze Danube Logistics Holding BV în compania moldovenească Danube Logistics.

Potrivit directorului executiv al Bemol, Rafik Aliyev, BERD nu ar fi trebuit să intervină în litigiul dintre Bemol și fostul director al Bemol, Thomas Moser.

„Am știut și am afirmat asta în mod public că anumiți angajați ai băncii se află în spatele fostului angajat al BERD, Thomas Moser. În timp ce autoritățile erau diferite, erau în umbră, instanțele nu au luat în considerare cazul nostru de cîțiva ani. Cînd guvernul s-a schimbat și acești oameni au pierdut sprijinul politic, instanțele au început să ia în considerare cazuri și s-au luat mai multe decizii în favoarea lui Bemol ”, a subliniat Aliyev.

După aceste decizii judecătorești (decizia Curții de Apel Chișinău, care a obligat fostul șef al Dunării Logistice Thomas Moser și adjunctul său Alla Aydov să plătească daune de 177,4 milioane lei Bemol Retail și decizia Curții Supreme de Justiție, care a confirmat această decizie a AP. - NM.) au urmat procesele executive și confiscarea acțiunilor din Danube Logistics. Aceștia au fost arestați pentru a impune recuperarea din eventualele venituri ale lui Moser.

Potrivit lui Aliyev, Bemol a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a informa BERD că fostul său angajat, cu ajutorul prietenilor săi care încă lucrează acolo, a comis și continuă să comită acțiuni ilegale. În susținerea acestui fapt, compania a trimis băncii două rapoarte de anchetă pregătite de firme de audit internaționale de renume.

Aliyev a asigurat că Bemol își va apăra drepturile în cadrul legii și și-a exprimat speranța că, din cauza celor doi angajați ai BERD și a avocatului lor local, reputația băncii nu va avea de suferit, iar statul va putea pune în aplicare deciziile judecătorești.

Cînd a fost solicitată de NM să comenteze unele declarații ale lui Aliyev legate de falsificarea documentelor, BERD a răspuns că neagă categoric acuzațiile de utilizare a documentelor false. BERD nu a răspuns la întrebările lui NM cu privire la legalizarea acțiunilor lui Moser, la decizia de cumpărare a activelor companiei olandeze și la impactul acesteia asupra reputației băncii.

Reamintim că fostul proprietar al Danube Logistics, Rafik Aliyev, îl acuză pe actualul său proprietar legal Thomas Moser că a preluat în mod fraudulos compania prin vînzarea acesteia către compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Moser insistă asupra legalității tranzacției de cumpărare și vînzare, referindu-se la deciziile instanțelor olandeze și engleze. De asemenea, el a negat întotdeauna toate acuzațiile împotriva lui Aliyev.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

scandal , procuratura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1433
Populația:
2472 locuitori

Balasineşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Satul este situat pe valea rîului Vilia, la 15 km de staţia calea ferată Lipcani, la 18 km sud-vest de oraşul Briceni, la 38 km de oraşul Edineţ şi la 235 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2472 de oameni. Prima atestare documentară a satului Balasineşti din ţinutul Hotin datează din octombrie 1433.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.