21 iunie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 3044
VOIEVOD condamnă acțiunile antimoldovenești ale Ministerului Afacerilor Externe al României și Ucrainei
21 iunie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 3044

VOIEVOD condamnă acțiunile antimoldovenești ale Ministerului Afacerilor Externe al României și Ucrainei

Mișcarea Națională Voievod condamnă tentativele statului român de a interzice limba moldovenească în Ucraina, prin intermediul contactelor diplomatice cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, în schimbul unor beneficii neînsemnate.

”Considerăm inadmisibilă imixtiunea statului român în treburile interne ale Ucainei, în partea ce ține de respectarea drepturilor constituționale ale etnicilor moldoveni din această țară. Menționăm că Ucraina are pe teritoriul său circa 250 mii moldoveni, cetățeni cu drepturi depline. De asemenea, Ucraina are semna Acordul privind protecția minorităților etnice moldovenești cu Republica Moldova, prin care garantează dreptul moldovenilor de a studia în limba moldovenească”, se arată într-un comunicat emis presei.

Voievod cere guvernului român să renunțe la inițiativele ostile față de etnicii moldoveni din Ucraina încît acestea nu corespund realităților politice și morale contemporane, or chestiunea privind identitatea etnică și lingvistică este una subiectivă și individuală, neavînd astfel nicio legătură cu negocierile dăunătoare contextului regional ale diplomaților români.

”Cerem Guvernului Ucrainean să respecte cu strictețe Constituția Ucrainei, precum și alte acte internaționale, prin care este obligată să asigure dreptul la autodeterminare etnică și lingvistică a moldovenilor de pe teritoriul său. Cerem Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova să intervină în această situați și să protejeze drepturile conaționalilor noștri care locuiesc compact și istoric în regiunile Odesa și Cernăuți din Ucraina”, declară Voievod.

Mai mult informații despre limba moldovenească pot fi găsite aici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

limba moldovenească , Ucraina , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
64 locuitori

Făgădău este un sat din cadrul comunei Văscăuţi, raionul Floreşti. Localitatea Făgădău este situată la distanța de 30 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 64 locuitori. Satul Făgădău a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.