26 iulie 2021, 09:30 Realitatea moldovenească views 2175
ANRE recunoaște indirect că există un deficit de motorină pe piață
26 iulie 2021, 09:30 Realitatea moldovenească views 2175

ANRE recunoaște indirect că există un deficit de motorină pe piață

În încercarea de calma spiritele pe piața produselor petroliere Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a difuzat la finele săptămînii trecute cîteva cifre referitor la volumul de carburanți importați în țară în primele 22 de zile ale lunii iulie.

Totodată ANRE susținea că operatorii de pe piață au importat cantități semnificative de motorină, dar refuză să vîndă acest produs la stațiile de alimentare, transmite Noi.md cu referire la mold-street.com.

Cifrele ANRE însă demonstrează că de fapt importurile de motorină sînt în scădere semnificativă.

 Astfel ANRE precizează că datele preliminare arată că în perioada 1 - 22 iulie 2021 pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Portul Internațional Liber Giurgiulești, au fost introduse 11.600 tone de benzină și 32.000 tone de motorină.

În medie cîte aproximativ 527,3 tone de benzină și 1.454,54 de tone de motorină pe zi.

Dacă comparăm cu media zilnică din 2020, apoi la benzină într-adevăr se atestă o creștere, în medie cu 20,8% a volumelor importate.

 În același timp la motorină se constată o scădere cu peste 12% a volumelor importate.

Dar de regulă în trimestrul III al anului importurile de motorină sînt în medie cu 10% mai mari decît în primele două trimestre ale anului. Asta ca urmare a cererii mai mari, datorită lucrărilor agricole, fiind vorba de strîngerea recoltei de grîne, dar și de alte activități.

În consecință la motorină scăderea importului în primele 22 de zile ale lunii iulie este chiar mai semnificativă - cu circa 15%, sau în medie cu 255 de tone pe zi, sau 7.650 de tone pe lună.

Că pe piață este criză de motorină se poate de observat cu ochiul liber. Or, pînă și benzinăriile Rompetrol Moldova nu au motorină în vînzare, iar această companie este cel mai mare jucător de pe piața produselor petroliere din țară

De exemplu, în 2020, 34,2% din importurile de motorină și 28,4% din cele de benzină au fost efectuate de Rompetrol.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ANRE , carburanţi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
464 locuitori

Ţipordei este un sat din cadrul comunei Cuhureştii de Jos, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 464 de oameni. Satul Țipordei a fost menționat documentar în anul 1810.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.