21 septembrie 2021, 12:30 Realitatea moldovenească views 1831
Directorul Moldovagaz criticat pentru declarația oferită despre prețul gazului
21 septembrie 2021, 12:30 Realitatea moldovenească views 1831

Directorul Moldovagaz criticat pentru declarația oferită despre prețul gazului

Directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, ar trebui să i se retragă sprijinul din partea Guvernului pentru declarațiile privind o eventuală majorare a tarifelor la gaz. Declarații în acest sens au fost făcute la Ora Expertizei de la Jurnal TV, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

„Această ieșire a domnului Ceban cînd a spus că gazul s-ar putea scumpi cu 25% este absolut descalificantă și Guvernul ar trebui să-i retragă sprijinul. El fiind delegat de Guvern reprezintă partea RM în această entitate. El slăbește poziția de la negociere la tratativele cu Gazprom. După aceste declarații, normal că Gazprom va porni cu o scumpire de 40-50%, ca după asta să zică că RM ca și cum a acceptat acest 35%”, a menționat ex-deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova, Andrei Baștovoi.

În opinia lui Baștovoi, este greșită și abordarea Guvernului și a Președinției de a nu se implica în negocierea tarifului. „De fapt negociază Gazpromul cu Gazpromul. unicul mecanism care apare aici e că Guvernul aprobă tariful”, a adăugat Baștovoi.

La rîndul său, deputatul PAS Lilian Carp a menționat că Guvernul caută soluții pentru a reduce această dependență.

„Noi căutăm alte soluții, una din ele fiind că pe teritoriul RM există și alte companii care să presteze asemenea servicii, pentru a evita situații de șantaj asupra prețului. Guvernul caută soluții pentru a nu mai fi dependenți pe viitor așa de tare de un preț de la cei care și-au creat aceste condiții prin acapararea pachetului majoritar de la Moldovagaz. (...) E regretabil că domnul Ceban se aliniază la mesajul celor care dețin pachetul majoritar”, a spus Lilian Carp.

„Subiectul e prea important ca să-l lăsăm fără atenție. Noi am lansat o declarație prin care am cerut guvernanților să se implice. Ar trebuie să avem o altă sursă de aprovizionare, să vedem ce se întîmplă cu gazoductul Iași-Chișinău”, a declarat fostul deputat PPDA Chiril Moțpan

Expertul în energetică Tudor Şoitu consideră că formula de calculare a tarifului aplicată de ANRE e păguboasă pentru consumatori.

„Primul motiv e că a fost ridicată valoarea activelor de la 480 de milioane de lei în 2008 la 5 miliarde, iar cota de calculare a uzurii de la 2.5% la 5%. Toate activele de transportare a gazului pe teritoriul RM sînt amortizate de peste 2,5 ori - 3 ori, adică noi prin tarif am recuperat aceste active. Cum se întîmplă că la hotar primi gaz la 180 de dolari, de la mii de km, iar pe teritoriul RM se mai adaugă 36-40%”, a menționat Tudor Şoitu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi.

Precizăm că directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că tariful la gazele naturale pentru consumatori ar putea să crească de la 4 lei și 30 de bani, la 6 lei pentru un metru cub. El a precizat că va expedia la ANRE o cerere de majorare a tarifului la gaz cu circa 35%.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldovagaz , director

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
911 locuitori

Nicolaevca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Valea Rădoaiei și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 911 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.