25 septembrie 2021, 11:00 Realitatea moldovenească views 2165
Grindina a afectat grav recolta de mere, iar pomicultorii cer ajutor din partea statului
25 septembrie 2021, 11:00 Realitatea moldovenească views 2165

Grindina a afectat grav recolta de mere, iar pomicultorii cer ajutor din partea statului

Pomicultorii din Republica Moldova cer ajutor din partea statului. Ei spun că grindina a afectat grav recolta de mere din acest an şi de aceea sunt nevoiţi să dea fructele la procesare, la un preţ de nimic.

Unii pomicultori chiar sunt gata să-şi defrizeşe livezile dacă nu vor beneficia de subvenţii. Potrivit estimărilor autorităţilor, grindina a compromis în acest an o recoltă de mere în valoare de 56 de milioane de lei.

Iuliana Roşca din Donduşeni are o livadă de mere pe o suprafaţă de peste trei hectare. Grindina din acest an i-a afectat peste 70 la sută din recoltă. Femeia e nevoită să dea la procesare 120 de tone de mere afectate de grindină pe care le va vinde la un preţ de 5 ori mai mic.

În aceeaşi situaţie se află mulţi pomicultori din Republica Moldova, care remarcă ineficienţa serviciului anti-grindină. Autorităţile promit că vor găsi bani pentru a compensa pierderile, însă îi îndeamnă pe producători să-şi protejeze livezile cu plasă antigrindină.

VLADIMIR BOLEA, preşedinte, Comisia parlamentară pentru Agricultură: „Din păcate, marea majoritatea acestor agricultori nu au avut livezi acoperite cu plasă antigrindină care le-ar fi permis să aibă o cantitate de măr pe care să o vândă cu 5 sau 7 lei. Vom discuta la minister această problemă. Vom dicuta şi cu Ministerul Finanţelor posibilitatea de a găsi nişte fonduri pentru aceste persoane. 56 mil de lei este o sumă impresionantă, care dacă în fiecare an am da pentru pânză am acoperi toate livezile cu această pânză."

În Republica Moldova sunt peste 56 de mii de hectare de livezi cu mere. În acest an, e estimată o recoltă de 600 de mii de tone de fructe. Jumătate din această cantitate va fi livrată către companiile de procesare.

Sursa: tvrmoldova.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
3391 locuitori

Beşghioz este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Beşghioz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 47 km de municipiul Comrat și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3391 de oameni. Satul Beşghioz a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.