19 noiembrie 2021, 12:30 Realitatea moldovenească views 2510
Mihail Sidorov: «Renunțarea la bilingvismul moldo-rus este inadmisibilă»
19 noiembrie 2021, 12:30 Realitatea moldovenească views 2510

Mihail Sidorov: «Renunțarea la bilingvismul moldo-rus este inadmisibilă»

La 19 noiembrie se împlinesc 20 de ani de la semnarea Acordului de prietenie și colaborare între Republica Moldova și Federația Rusă – documentul care vizează aprofundarea relațiilor dintre cele două popoare apropiate istoric prin legături de ajutor fratern, comunitate spirituală și culturală. L-am rugat pe M.I.Sidorov, conducătorul Centrului de Analitică și Informare a Consiliului coordonator al compatrioților ruși în RM, să-și amintească evenimentul de acum 20 de ani.

El a făcut parte din delegația RM, care în noiembrie, 2001 a mers la Moscova pentru a semna documentul, care a determinat principalele direcții de colaborare strategică a Moldovei cu Rusia.

- Mihail Illarionovici, de cca 35 de ani desfășurați o activitate legislativă - și ca jurist experimentat, și ca politician, deputat în parlament în trei legislaturi. Ați avut, în timpul acelei vizite la Moscova, senzația evenimentelor extrem de importante, care aveau loc sub ochii Dvs.?

- Am avut, desigur. Voi aminti, că semnarea Acordului a fost momentul-cheie al vizitei oficiale întreprinse de președintele Vladimir Voronin în Federația Rusă. Evident, în două zile – 18 și 19 noiembrie – delegația noastră din cca 15 persoane simțea solemnitatea deosebită, importanța evenimentelor. La Vnucovo am fost întîmpinați și petrecuți de garda de onoare. Cu participarea ei a avut loc ceremonia de depunere a florilor la mormîntul Soldatului Necunoscut din Alexandrovschii sad. Foarte pline, neformale au fost întrevederile noastre cu Ghennadii Selezniov și conducătorii tuturor fracțiunilor din Duma de Stat, din guvernul FR, din primăria Moscovei.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Rusia , Moldova , limba rusă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
2398 locuitori

Chiţcanii Vechi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chiţcanii Noi și Chiţcanii Vechi. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2398 de oameni. Satul Chiţcanii Vechi a fost menționat documentar în anul 1666 cu denumirea Piscani.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.