19 ianuarie 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 2248
Prețul cartofilor în Moldova a crescut cu 50% într-un an
19 ianuarie 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 2248

Prețul cartofilor în Moldova a crescut cu 50% într-un an

Situația de pe piața cartofului din regiune s-a stabilizat după importurile masive din țările asiatice în prima jumătate a sezonului.

Potrivit analiștilor portalului EastFruit, în Georgia și Moldova pe parcursul anului a existat o creștere cu 50% a prețului la cartofi. Ambele țări au devenit exportatori de cartofi în sezonul 2021/22, ceea ce a făcut posibilă creșterea ușoară a prețurilor, relatează Noi.md.

Cu toate acestea, după cum a menționat EastFruit, dacă ne vom uita la nivelul absolut al prețurilor, atunci vom vedea că cartofii în Moldova sînt relativ ieftini.

"Moldova poate importa produse din Ucraina, unde prețurile sunt catastrofal de mici și, în general, cele mai mici dintre toate țările din regiune. De asemenea, în apropiere se află Polonia unde prețurile sunt, de asemenea, relativ scăzute – cu doar doi cenți SUA mai mari decît în Ucraina", spune portalul.

Lider în creșterea relativă a prețurilor la cartofi este Polonia. Cu toate acestea, anul trecut situația privind cartofii în Polonia a fost foarte conplicată - blocajele și închiderea restaurantelor și hotelurilor au dus la închiderea fabricilor de prelucrare a cartofilor pentru cartofi pai, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor pînă la un nivel critic de scăzut. Prin urmare, baza pentru comparație a fost prea mică și o astfel de cifră nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Chiar și cu o creștere atît de accentuată a prețului la cartofilor în Polonia pe parcursul anului, acesta este acum la un nivel mai scăzut decît în anii dinaintea pandemiei din aceeași perioadă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

preţ , cartof

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
1740 locuitori

Şaptebani este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Şaptebani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1740 de oameni. Satul Șaptebani a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.