27 ianuarie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2893
Tariful pentru gaz ar putea ajunge la aproape 16 lei
27 ianuarie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2893

Tariful pentru gaz ar putea ajunge la aproape 16 lei

Președintele MoldovaGaz, Vadim Ceban, în cadrul unei conferințe de presă a menționat că tariful pentru consumatorii casnici ar putea ajunge la 15,56 lei, în cazul în care prețul de achiziție a gazului va rămîne neschimbat.

”Avînd în vedere toate prognozele, am solicitat un tarif la gaz de 15,56 lei, cu TVA inclus. Dacă tariful se va aprobat din 1 ianuarie, cu recalcul, pe 20 februarie noi vom putea achita banii către Gazprom. În caz contrar, deficitul de casă va fi enorm”, a declarat Ceban

Totodată, Ceban a menționat că majorarea tarifelor la gazele naturale este inevitabilă, avînd în vedere că prețul de achiziție la gaz a crescut semnificativ. Mai mult, potrivit lui, prognoza pentru următoarele luni a prețului de achiziție se menține la 620 de dolari, un preț mediu estimat.

„La moment noi trebuie să achităm Gazpromului 333 de milioane de dolari, iar din tariful stabilit se va reuși acumularea a 218 milioane de dolari, un deficit de casă imposibil de gestionat. La moment noi procurăm gaze naturale la un preț cu 21% mai mare decît cel stabilit în tarif. Din acest motiv avem toate motivele absolut legale să solicităm ANRE majorarea de tarif”, a menționat Ceban.

Vadim Ceban a menționat că pentru următoarele luni prețul va ajunge la 620 de dolari pentru o mie de metri cubi, față de 430 cît s-a prognozat în octombrie.

Din aprilie 2021 prețul la gaze a început să crească, iar compania să înregistreze devieri negative tarifare. În total, cifra devierilor tarifare negative a ajuns la 2,6 miliarde lei. Cu toate acestea, MoldovaGaz a depus efort și a acoperit aceste devieri, din aprilie pînă în septembrie și nu a cerut majorarea tarifului intern.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

gaz , tarife , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1796
Populația:
3523 locuitori

Chircăieşti este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Chircăieşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Chircăieşti este situat la o distanţă de 15 km de oraşul Căuşeni şi la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3523 de oameni. Satul Chircăieşti a fost întemeiat în anul 1796.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.