01 aprilie 2013, 11:58 Realitatea moldovenească views 5636
01 aprilie 2013, 11:58 Realitatea moldovenească views 5636

Gazele româneşti pot fi exportate în Moldova

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din România a emis un ordin prin care se dă undă verde exportului de gaze, însă posibilitatea este condiţionată de necesitatea existenţei unor puncte de interconectare între sistemele naţionale de transport.

Ordinul a fost dat avînd în vedere declanşarea de către Comisia Europeană, în noiembrie 2012, a procedurii de infringement împotriva României, pentru neîndeplinirea obligaţiilor care îi revin privind normele legate de piaţa internă în sectorul gazelor naturale.

“Ordinul ANRE nu exclude şi nu interzice schimburile cantitative de gaze naturale (comerciale sau fizice) cu alte ţări din afara spaţiului comunitar, inclusiv cu Republica Moldova, aceste schimburi putînd fi realizate numai în situaţia existenţei interconectărilor fizice între sistemele de transport”, se arată într-un comunicat al instituţiei. Petrom insistă de mai mulţi ani pentru realizarea exporturilor, avînd în vedere că producţia internă are un preţ reglementat de 170 de dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce Europa importă de la Gazprom la preţuri de peste 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Reglementarea permite atît exportul fizic, cît şi pe cel comercial. În cel de-al doilea caz, gazul nu părăseşte fizic România, fiind “mutat” doar în acte.

Astfel, dacă un trader are gaze depozitate la Baumgartden, în Austria, şi a cumpărat o cantitate de gaze în România de la Romgaz sau Petrom, atunci poate livra clientului gazul din Austria în cazul în care îi este la îndemînă. Concomitent, gazul său din România va fi considerat de import, adică adus la tarife mari. România are o singură conexiune pentru transportul gazelor cu ţări din Uniunea Europeană, cu Ungaria, pe ruta Arad – Szeged, însă aceasta permite deocamdată doar importul fizic de gaze. Pînă la finele anului va deveni operaţională şi conducta Iaşi – Ungheni, care va avea o capacitate anuală de 1,5 miliarde de metri cubi pe an.

Sursa:  jurnalul.ro

Cuvinte cheie:

Romania , gaz , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
2860 locuitori

Negureni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobruşa, Negureni și Chersac. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Teleneşti şi la 83 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2860 de oameni. Satul Negureni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.