18 mai 2022, 13:15 Realitatea moldovenească views 2234
Prețul benzinei trece de pragul psihologic de 30 de lei
Foto: mostoplivo.ru
18 mai 2022, 13:15 Realitatea moldovenească views 2234

Prețul benzinei trece de pragul psihologic de 30 de lei

Pentru mîine ANRE a stabilit noi plafoane pentru produsele petroliere, iar benzina trece de pragul psihologic de 30 de lei, notează Noi.md.

Pentru ziua de 19.05.2022 sînt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
Pentru benzina COR 95 – 30,09 lei/litru;
Pentru motorină – 27,48 lei/litru.

ANRE atestă în ultima perioadă o creștere considerabilă a cotațiilor internaționale la benzină și o repoziționare a prețului acesteia în raport cu cel al motorinei, care urmează o ușoară descreștere.

Pentru comparație, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie, o tonă de motorină era cotată mai scump decît o tonă de benzină cu circa 30-170 $/tona, atunci în cadrul ultimei sesiuni din 17 mai benzina era deja vîndută cu 184 $/tona mai scump decît motorina.

În consecință, pe parcursul lunii curente observăm o creștere a cotațiilor pentru benzină cu 159,5 $/tona și o descreștere a cotațiilor pentru motorină cu 57,5 $/tona.
 Un alt factor care contribuie la majorarea prețului final este creșterea în aceeași perioadă cu circa 0,50 lei a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

În același timp, cotațiile la produsele petroliere sînt în continuare influențate de cererea mare din partea pieței ucrainene și de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

benzina , scumpire , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
172 locuitori

Proscureni este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Rîșcani și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 172 de locuitori. Satul Proscureni a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.