11 august 2022, 09:30 Realitatea moldovenească views 1714
Zeci de persoane au contactat cu bărbatul diagnosticat cu variola maimuței
11 august 2022, 09:30 Realitatea moldovenească views 1714

Zeci de persoane au contactat cu bărbatul diagnosticat cu variola maimuței

Specialiștii au identificat 20 de persoane care au fost în contact cu un străin internat la Chișinău cu variola maimuței.

Agenția Națională de Sănătate Publică spune că nu prezintă simptome ale bolii, dar oamenii sînt monitorizați, transmite noi.md.

Pe de altă parte, experții susțin că după confirmarea primului caz de variolă a maimuței în Moldova, riscul apariției unui focar este inevitabil dacă nu sînt depistați toți cei care au fost în contact cu pacientul.

„Să spunem că oamenii i-au dat mîna, dar s-au spălat imediat pe mîini, apoi riscul este redus, pentru că în astfel de situații ajută regulile elementare de igienă”.

Potrivit Ministerului Sănătății, un cetățean străin a sosit în Moldova din Statele Unite pe 2 august, iar pe 8 august a fost internat cu o erupție pe corp la Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă.

Cu alte cuvinte: s-a intersectat timp de șase zile cu angajații hotelului și colegii de la birou.

În același timp, a plecat în călătorie știind că a fost în contact cu o persoană infectată cu variola maimuțelor. ANSP spune că a identificat peste 20 de persoane care au intrat în contact cu pacientul.

"Nu știm dacă a fost sau nu în restaurant. De exemplu, cum se prelucrează și se dezinfectează vasele în acest restaurant, pentru că, evident, lichidul biologic a rămas pe lingură și furculiță. Perioada de incubație este de la cinci la 21 de zile, și este posibil ca acești oameni să fi avut contact cu alte persoane și, în consecință, i-ar putea infecta cu ușurință pe alții în cinci zile.

Experții nu exclud că există mult mai mulți oameni care au fost în contact cu persoana bolnavă, deoarece în timpul liber a vizitat locuri de odihnă.

Alla Tocarciuc spune că ancheta epidemiologică inițiată de Agenția Națională de Sănătate Publică este crucială în prevenirea răspîndirii variolei maimuței. Sarcina epidemiologilor este de a stabili toate contactele.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

variola maimuțelor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
82 locuitori

Carabiber este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 82 de oameni. Satul Carabiber a fost întemeiat în anul 1929.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.