12 septembrie 2022, 11:45 Realitatea moldovenească views 1802
Tarlev:
Foto: agora.md
12 septembrie 2022, 11:45 Realitatea moldovenească views 1802

Tarlev: "Trebuie să avem un dialog cu Rusia și să rezolvăm problemele normale de lucru"

Moldova ar trebui să coopereze neapărat cu Rusia, să desfășoare un dialog la nivel guvernamental și să rezolve problemele existente într-o manieră de lucru, deoarece dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă corespunde intereselor naționale ale țării noastre.

Această opinie a fost exprimată de fostul prim-ministru al Moldovei, Vasile Tarlev, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova.

El și-a exprimat dezamăgirea față de nivelul actual scăzut al relațiilor dintre cele două țări, menționînd că acesta nu este justificat în niciun fel.

"Avem nevoie de Rusia și avem nevoie de ea mai mult decît are nevoie ea de noi. Este vorba despre economie. Și, în general, există o abordare greșită în relațiile Moldovei cu Rusia, cu Belarus, cu Kazahstan și alte țări. De ceea ce se întîmplă în aceste țări va fi responsabilă conducerea lor, iar noi trebuie să fim înțelepți și să ne protejăm interesele. Trebuie să fim prieteni cu aceste țări. Ceea ce spun și fac președinții și prim-miniștrii lor este treaba lor și trebuie, iar noi trebuie să dezvoltăm relații reciproc avantajoase cu ei, să apărăm interesele naționale și să obținem ceea ce este benefic pentru noi", a spus Vasile Tarlev.

El a menționat că, dacă ar fi șeful guvernului, l-ar suna pe premierul Rusiei și i-ar cere să organizeze o întîlnire la nivel de premieri pentru a discuta problema gazelor și alte probleme actuale.

"Desigur, problema gazelor este fierbinte și foarte importantă. Una este cînd Belarusul primește gaz la un preț de 130 dolari pentru 1.000 de metri cubi, Germania - la un preț de 220 dolari, Ungaria - 360 dolari, iar Moldova va primi deja cu 1800 dolari. Mă scuzați, dar oamenii noștri nu au o astfel de putere de cumpărare, țara noastră nu are atîtea rezerve, păduri care să se încălzească cu lemne sau altceva. Ce să facem? Dar dacă la iarnă afară vor fi minus 20 grade? Trebuie să ne ocupăm de acest lucru. Dacă aș fi prim-ministru acum, l-aș suna pe omologul meu rus și aș propune să ne întîlnim. Avem o agendă întreagă: probleme cu Rosselkhoznadzor, exportul produselor noastre, problemele privind importul de îngrășăminte minerale, piața legumelor și fructelor și multe, multe alte probleme. Aceasta este o chestiune care ține de conducerea țării, în primul rînd de prim-ministru și guvern, precum și de președinte și parlament", a subliniat fostul prim-ministru.

Potrivit lui, după întîlnire este necesar de soluționat situația.

"Dar în prezent noi nu avem un dialog la nivel înalt cu Rusia. Nu există relații normale. Comisia interguvernamentală ar trebui să funcționeze eficient, dar acum ea nu funcționează, iar acest lucru este rău. Avem nevoie de ea. Trebuie să facem totul gospodărește și să ne asigurăm că în țară poporul trăiește în prosperitate și bunăstare. Avem nevoie de acest lucru și trebuie să avem un dialog cu Rusia și să rezolvăm problemele normale de lucru", a spus Vasile Tarlev.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vasile Tarlev , dialog , Rusia , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1575 locuitori

Rădulenii Vechi este un sat şi comună din raionul Floreşti. Rădulenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Florești și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1575 de oameni. Satul Rădulenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.