22 septembrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1600
Gheorghe Gheorghiu:
22 septembrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1600

Gheorghe Gheorghiu: "Piscicultorii moldoveni își apără dreptul la existență"

Piscicultorii din Republica Moldova, în cadrul proiectului de lege cu privire la modificarea Codului Funciar, a Legii privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura și a altor acte normative elaborate în Parlament, își vor prezenta propriile propuneri de îmbunătățire a dezvoltării gospodăriilor piscicole și speră că deputații și angajații din diferite ministere le vor lua în considerare la corectarea și finalizarea legislației.

Despre acest lucru a anunțat directorul executiv al Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova, Gheorghe Gheorghiu, menționînd că deja au avut loc audieri parlamentare cu privire la modificările legislației menționate a Republicii Moldova cu privire, printre altele, la încasarea plății pentru chirie de la agenții economici, proprietarii barajelor lacurilor.

Gheorghe Gheorghiu a subliniat că mai devreme sau mai tîrziu această lege va fi adoptată, dar întrebarea este cînd și în ce redacție.

"Pot spune că acest lucru nu se va întîmpla prea curînd, deoarece această lege cu adevărat necesară are nevoie de îmbunătățiri serioase.

În primul rînd, nu poți da în chirie terenul de sub apă. Dacă nu știți, vă voi explica: peștii nu cresc pe pămînt sau în pămînt.

În al doilea rînd, această lege nu va putea fi aplicată în privința întreprinderilor care, ca urmare a privatizării din 1995-1996, au transformat în proprietate privată structurile hidraulice. Statul nu va merge la deprivatizare. Apropo, guvernul a propus modificarea acestei legi.

În al treilea rînd, această lege nu este în concordanță cu legislația europeană.

În al patrulea rînd, înainte de adoptarea acestei legi, este necesar de efectuat un inventar complet al tuturor lacurilor, cu distrugerea acelor lacuri care au fost construite ilegal.

În al cincilea rÎnd, dacă această lege va fi adoptată, veniturile la bugetul de stat vor scădea semnificativ și aproape toate întreprinderile piscicole vor intra în faliment.

În al șaselea rînd, înainte de adoptarea legii, este necesar de dezvoltat o metodă unifică pentru calcularea mărimii chiriei, deoarece, în conformitate cu legislația europeană, mărimea chiriei este calculată în baza productivității naturale piscicole.

Acestea nu sînt toate argumentele că această lege nu va fi adoptată în versiunea actuală, dar cred că aceste argumente sînt suficiente pentru a înțelege că există multe dedesubturi.

Toate aceste argumente, și o serie de alte propuneri care vizează îmbunătățirea dezvoltării gospodăriilor piscicole, vor fi transmise nu numai autorilor proiectului, ci și președinților tuturor comisiilor parlamentare și guvernului. Cunosc mulți deputați și angajați din diferite ministere. Aceștia sînt oameni culți care știu să intre în esența problemelor și să corecteze greșelile. De aceea, sînt sigur că această lege va fi modificată ținînd cont și de propunerile noastre", a scris directorul executiv al Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

parlament , pescuit , aparare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1677
Populația:
838 locuitori

Ghelăuza este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Saca și Ghelăuza. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 838 de oameni. Satul Ghelăuza a fost menționat documentar în anul 1677.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.