19 decembrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1973
Moldova va renunţa la radioul FM şi va trece la radioul digital DAB+
19 decembrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1973

Moldova va renunţa la radioul FM şi va trece la radioul digital DAB+

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale anunță despre faptul că și Republica Moldova va renunța la posturile radiofonice FM, în favoarea radiodifuziunii digitale sonore terestră T-DAB/T-DAB+ în banda 174-230 MHz, transmite mold-street.

Standardul Digital Audio Broadcasting (DAB) este deja utilizat pe larg în statele europene, iar în țări precum Norvegia, Daemarca, Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda și Elveția el are o acoperire de peste 90% din populație, în Italia peste 80%, iar în Franța - circa 40%.

În plus circa 90% din automobilele noi comercializate în majoritatea statelor UE au aparate de radio ce recepționează DAB/DAB+. Va facilita accesul populației la o varietate mai mare de posturi radio Potrivit MIDR implementarea noii tehnologii va facilita accesul populației la o varietate mai mare de posturi radio. Sistemul T-DAB+ a fost proiectat pentru asigurarea unei calități superioare a sunetului, pentru toate tipurile de recepție (mobil, portabil și fix), fiind robust și flexibil și permițând transmisia unei game variate de programe și date.

Sistemul utilizează spectrul mult mai eficient prin tehnici digitale avansate de modulație și codare (COFDM - Coded Orthogonal Frequency-Division Multiplexing), permițând, de asemenea, și posibilitatea funcționării mai multor emițătoare sincronizate pe aceeași frecvență (SFN-Single Frequency Network).

Adică mai multe programe de radio folosesc același emițător. Conform estimărilor, tehnologia T-DAB/T-DAB+ oferă o serie de avantaje față de radiodifuziunea convențională în banda FM, cum ar fi: rezistență sporită la perturbații și o calitate mai înaltă a sunetului aparatele de radio DAB au și afișaj electronic cu posibilitatea adăugării de conținut media complex (imagini fixe sau în mișcare, interconectare la internet) și alte servicii de date (numele postului, parametrii recepției, text de identificare a programului radio, titlul piesei muzicale ce se difuzează, imaginea copertei CD-ului, informații de trafic, vreme, apeluri de urgență, paging, informații financiare etc) căutarea posturilor nu se mai face numai după frecvență ci și după nume pentru acoperirea unei zone echivalente celei FM, costurile sunt mult mai reduse Posibilitatea implementării serviciilor interactive prin intermediul tehnologiei Hybrid radio folosirea aceleași frecvențe pe întreg teritoriul, cu relee sincronizate.

Sursa: radiochisinau.md

Cuvinte cheie:

radio

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
534 locuitori

Găureni este un sat din cadrul comunei Zîmbreni, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 534 de oameni. Satul Găureni a fost menționat documentar în anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.