22 decembrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1739
Primul pod cu patru benzi între România și R. Moldova
22 decembrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1739

Primul pod cu patru benzi între România și R. Moldova

Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE), program de finanțare al UE în domeniile transporturilor, digitalului și energiei, a aprobat o finanțare de 16,5 milioane de euro pentru construirea unui pod peste Prut, la Ungheni.

Acesta va fi primul pod cu 4 benzi dintre România și R. Moldova, potrivit secretarului de stat al Ministerului Transporturilor al României, Ionel Scrioșteanu.

Proiectul podului peste Prut de la Ungheni are o valoare totală de 33 de milioane de euro și o durată de realizare de 43 de luni. Licitația pentru proiectare și execuție ar urma să fie lansată la începutul anului viitor. Acordul de Mediu a fost emis în noiembrie, iar Guvernul de la București urmează să aprobe indicatorii tehnico-economici, potrivit lui Ionel Scrioșteanu.

„Podul Ungheni reprezintă o necesitate atît pentru România, cît și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Tîrgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova)”, a anunțat pe rețelele de socializare secretarul de stat al Ministerului Transporturilor al României.

Principalele caracteristici prevăzute, potrivit oficialului român, sunt:

261,20 m lungime pod nou peste Prut

13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

8 m lățime parte carosabilă

1 km lungime traseu

4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spații închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor.

Podul face parte din proiectul Autostrăzii A8 și va avea și punct de trecere a frontierei, a mai precizat secretarul de stat al Ministerului Transporturilor al României, Ionel Scrioșteanu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pod , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1585
Populația:
38 locuitori

Bocicăuţi este un sat din cadrul comunei Bălcăuţi, raionul Briceni. Satul se află la nord-vest de Edineţ, între satele Bălcăuţi şi Colicăuţi, situat la 20 km de oraşul Briceni, la 20 km de staţia de cale ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 38 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din iulie 1585, acesta fiind trecut în documente cu numele Başcăuţi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.