05 februarie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1680
Vinurile produse în Republica Moldova sunt exportate în peste 70 de țări
05 februarie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1680

Vinurile produse în Republica Moldova sunt exportate în peste 70 de țări

Vinurile produse în Republica Moldova sunt exportate în peste 70 de state ale lumii, iar sectorul vitivinicol deține o pondere de 3 la sută din Produsul Intern Brut al țării și 8 la sută din valoarea exporturilor. Cifrele au fost prezentate la Conferința Sectorială Vitivinicolă „Cooperarea UE și a Parteneriatului Estic în sectorul vitivinicol: Atractivitatea sectorului și oportunitățile de piață", organizată la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Expoziției naționale „Fabricat în Moldova". Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sergiu Harea, a declarat că domeniul vitivinicol este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, care duce faima țării noastre în cele peste 70 de state în care sunt exportate produsele vitivinicole moldovenești. Potrivit lui Harea, în sectorul vitivinicol sunt angajați circa 150 mii de persoane, sau circa 27 la sută din populația rurală.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a afirmat că ramura vinificației este una dintre cele mai importante din Republica Moldova, iar procesul de dezvoltare este avansat, având potențial de creștere. „Dovada este că au crescut sumele de vânzare, precum și ponderea în PIB-ul țării. Dacă în faza inițială exportam masiv vin în vrac la prețuri reduse, astăzi, volumele exportate de vin în vrac este în scădere și livrăm mult mai mult vin îmbuteliat, ceea ce înseamnă vin de calitate. Anume vinul de calitate îmbuteliat ne-a dus faima peste tot. Astăzi am reușit să ajungem la un preț de 1,7 dolari per litru, de la 38 de cenți, cât era anterior. Este o creștere fenomenală pe o piața ocupată de țări consacrate producerii vinurilor de calitate. În prezent, sectorul vinicol constituie 3% din PIB-ul național și 8 la sută din totalul de exporturi", a spus Vladimir Bolea.

Totodată, ministrul Agriculturii a mai anunțat că, în anul curent, nu va mai fi permisă achiziția de struguri de la persoane fizice de pe suprafețe care nu au fost intabulate și înregistrate. MAIA împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului vor elabora un proiect amplu de înregistrare, iar producătorii de struguri care dețin soiuri tehnice, sunt îndemnați să finalizeze procesul de intabulare. „Parcelele viticole trebuie să fie înregistrate în Registrul vitivinicol, pentru a cunoaște recolta de struguri, cantitatea și calitatea produselor vitivinicole", a menționat ministrul.

La evenimentul organizat atât în format online, cât și offline, au participat peste 150 de persoane. Acestea au reprezentat țări din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina) și din Uniunea Europeană, inclusiv Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Spania.

Participanții la conferință au discutat despre provocările și oportunitățile sectorului vitivinicol, iar experții în domeniu au împărtășit rezultatele cercetărilor la zi și au informat despre noile tendințe și cerințe ale pieței.

Conferința Sectorială Vitivinicolă a fost organizată de CCI în cadrul Proiectul „EU4Business: Connecting Companies" (EU4BCC) al Eurochambres, finanțat de către Uniunea Europeană.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

vin , export

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
561 locuitori

Rotari este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componența comunei fac parte localitățile Socolovca, Rotari și Bodeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 150 km de Chișinău. Populaţia satului Rotari alcătuia 561 de oameni în anul 2004. Satul Rotari a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.