29 mai 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 3066
De ce lista produselor social-importante a fost redusă în Moldova
29 mai 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 3066

De ce lista produselor social-importante a fost redusă în Moldova

Menținerea în continuare a mai multor produse social-importante în listă, duce la creșterea artificială a prețurilor, a declarat președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca.

Potrivit deputatului, acestea, dar și alte argumente, au stat la baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale prin care Guvernul a redus lista produselor social – importante, scrie radiomoldova.md.

„În primul rînd, pe partea de pești s-au scos exclusiv salmonidele, iar pe partea de legume, noi cu toții am asistat la o creștere nejustificată a anumitor categorii de legume și una dintre cauzele principale este introducerea în categoria de prețuri sociale. Preț social înseamnă nu mai mult de 20% de la producător la raft și din cauza asta producătorilor nu le era convenabil să vîndă pe piața locală și exportau și noi am rămas fără ceapă în țară. Eu sînt sigur că noi în decurs de două săptămîni pe rafturi vom vedea cum prețurile se vor diminua”, a declarat Alexandr Trubca.

În context, premierul Dorin Recean a declarat că în cazul în care autoritățile ar fi menținut aceeași listă a produselor social-importante, prețurile la produsele alimentare ar fi crescut în continuare.

„Odată ce a trecut perioada necesară de aplicare și noi am fi continuat să aplicăm aceleași măsuri de constrîngere de piață, prețurile erau să se ducă și mai mult în sus și, ca și efect al scoaterii acestor constrîngeri, noi avem o diminuare de preț. Alte prețuri care au fost scoase au fost la produse mai scumpe, gen somon ș.a.m.d. Sper că somonul nu face parte din produsele social-importante, cel puțin nu pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Amintim că prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din data de 17 mai, autoritățile au hotărît să reducă lista produselor social-importante la comercializarea cărora se aplică adaosul comercial limitat.

Astfel, dacă în 2022 carnea de pasăre era în lista produselor social importante, acum CSE a venit cu precizare că doar unele tipuri de carne de pasăre se vor vinde cu adaos comercial limitat. Cartofii în stare proaspătă, ceapa, varza albă, morcovii și sfecla roșie au fost excluse din listă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

produse alimentare , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
8 locuitori

Ghizdita este loc.st.c.f. din comuna Fîntînița, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 175 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Loc.st.c.f. Ghizdita a fost înființată la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.