04 iunie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 2000
Prețurile produselor alimentare au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani
04 iunie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 2000

Prețurile produselor alimentare au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

În luna mai, acest indice a scăzut cu 2,6% comparativ cu luna aprilie. Organizația publică lunar Indicele prețurilor la alimente, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie radiomoldova.md

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai datorită unor diminuări semnificative în ceea ce privește prețurile uleiurilor vegetale, cerealelor și lactatelor, care au anulat majorările de prețuri la zahăr și carne, a precizat în noul său raport, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Potrivit agenției cu sediul la Roma, scăderea din luna mai s-a datorat în principal diminuării cu 8,7% a prețurilor la uleiurile vegetale. În prezent prețurile la aceste produse sînt, în medie, cu aproximativ 50 la sută sub cel atins în urmă cu un an. De asemenea, prețul cerealelor a scăzut cu 4,8% comparativ cu luna aprilie, grație unui declin de aproximativ 10 la sută la porumb, ca urmare a unor prognoze favorabile de producție dar și unei cereri reduse de import.

Prețurile la grîu au scăzut și ele cu 3,5%, datorită livrărilor solide dar și a prelungirii acordului internațional privind exporturile Ucrainei via porturile de la Marea Neagră.

Pe de altă parte, prețul mondial al zahărului calculat de FAO a crescut pentru a patra lună consecutiv, cu un avans de 5,5% față de luna aprilie, și a ajuns la un nivel care este cu aproape 31% peste cel înregistrat în urmă cu un an.

Potrivit FAO, scumpirea zahărului reflectă livrările globale limitate și impactul fenomenului meteo El Nino asupra culturilor de trestie de zahăr din următorul sezon.

Separat, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, a dat vineri publicității un nou raport cu privire la cererea și oferta de cereale. FAO prognozează că, în 2023, producția mondială de cereale ar urma să fie de 2,8 miliarde de tone, în creștere cu un % comparativ cea de anul trecut. Asta din motiv că sînt preconizate majorări de producție la porumb, orez și sorg, în timp ce recolta de grîu și orz ar putea să fie mai scăzută față de cele din 2022.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

prețuri , produse alimentare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
663 locuitori

Secăreni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Secăreni și Cornești. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 663 de oameni. Satul Secăreni a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.