05 iunie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 2147
Republica Moldova intră în noua perioadă de stare de urgență
05 iunie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 2147

Republica Moldova intră în noua perioadă de stare de urgență

Parlamentul aprobase prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începînd cu 4 iunie 2023.

În plenul Legislativului, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de evoluțiile imprevizibile ale războiului, transmite realitatea.

„Lîngă noi, în Europa secolului 21, este bombardată infrastructura civilă, sînt distruse rețelele de apeduct și canalizare, infrastructura necesară pentru asigurarea cu medicamente, mîncare și alte necesități. De asemenea, sînt afectate rețelele electrice, ceea ce are un impact direct și asupra Republicii Moldova. Mai mult, atunci cînd cetățeni ucraineni nu au ce mînca, sînt în întuneric și nu au apă, există riscul de majorare a fluxului migrațional”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. Potrivit șefului Executivului, în aceste condiții, este importantă capacitatea Guvernului de a lua decizii imediate pentru gestionarea situațiilor de urgență.

În același timp, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că, în luna iunie, Guvernul va finaliza o inițiativă de schimbare a cadrului legislativ, pentru a propune introducerea ordonanței de urgență, după modelul României. Ordonanța de urgență va crește substanțial eficiența controlului parlamentar asupra deciziilor Guvernului și va face fiecare hotărîre luată în situație de criză pasibilă de dezbatere sau chiar anulare în Parlament.

„Aprobarea acestor modificări ale cadrului legal va permite să ieșim din starea de urgență, dar să rămînem pregătiți pentru orice situație neprevăzută, care necesită intervenția imediată a Guvernului, în vederea protejării oamenilor”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

stare de urgență

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.