22 septembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 968
Reglementarea transnistreană va avea loc în cîțiva ani, opinie
22 septembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 968

Reglementarea transnistreană va avea loc în cîțiva ani, opinie

Soluționarea conflictului transnistrean se va produce, inevitabil, în cîțiva ani, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să fie pregătite pentru acest proces.

Este opinia fostului vicepremier pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, potrivit căruia autoritățile constituționale trebuie să creeze un Fond destinat acoperirii cheltuielilor financiare necesare reintegrării țării. Potrivit fostului vicepremier, autoritățile de la Chișinău trebuie să negocieze cu partenerii de dezvoltare, astfel încît aceștia să accepte să ne ofere bani în Fondul de Reintegrare, notează IPN.

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, spune că diferendul transnistrean nu mai este perceput de partenerii europeni drept un blocaj în procesul eurointegrării Republicii Moldova. Potrivit ex-vicepremierului, evoluțiile regionale vor contribui la reglementarea conflictului transnistrean, iar autoritățile constituționale trebuie să fie pregătite pentru a prelua controlul asupra regiunii din stînga Nistrului.

„Anterior, problema transnistreană era arătată ca un impediment, care va bloca orice negocieri sau mișcare spre Uniunea Europeană. Anul trecut am văzut că această abordare a partenerilor internaționali s-a schimbat. Chiar înalți oficiali UE au declarat că acest conflict transnistrean nu mai reprezintă un blocaj pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană, iar integrarea va depinde de succesele în procesul de modernizare și reformare a statului. Republica Moldova ar trebui să-și pregătească propria viziune și abordare cu privire la reglementarea transnistreană, pentru că ea inevitabil va avea loc în cîțiva ani, iar noi trebuie să fim pregătiți cu un fond de reintegrare. Este important ca acele costuri ale reintegrării, care vor fi destul de mari, să nu fie puse pe umerii cetățenilor Republicii Moldova, ci să existe susținere din partea partenerilor de dezvoltare”, a spus ex-vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit expertului Andrei Curăraru, delegația Republicii Moldova, aflată la Adunarea Generală ONU, trebuie să profite de această platformă pentru a promova interesele țării, solicitînd sprijin în procesul de apropiere la UE și ajutor financiar.

„Pînă la inițierea negocierilor trebuie să ne asigurăm că avem un front comun, că toate statele vor confirma că votul va fi pozitiv. În plus, noi avem nevoie de cît mai multe fonduri pentru menținerea economiei, pentru continuitatea reformelor, pentru dezvoltarea unei infrastructuri care acum poate fi utilizată, inclusiv, pentru tranzitul de grîne din Ucraina. E vorba și de aspecte de securitate. Războiul hibrid continuă în Republica Moldova. Asistăm la o nouă etapă în care forțele unor partide politice se concentrează pe regiunea Găgăuziei și ne putem aștepta la acțiuni creative din partea lor. De exemplu, la refuzul de a implementa deciziile Guvernului de la Chișinău, blocarea rutelor de transport și alte provocări ce pot fi realizate”, a spus expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru.

Ieri, consilierul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Igor Zaharov, a declarat că „reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene va avea loc fie pînă, fie după aderarea noastră la UE”. Potrivit MAEIE, calendarul de aderare a Republicii Moldova la UE este unul ambițios, cu obiectivul de a fi pregătită de aderare pînă în 2030.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
1302 locuitori

Dărcăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mălcăuţi, Dărcăuţi și Dărcăuţii Noi. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1302 oameni. Satul Darcăuți a fost menționat documentar în anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.