13 iunie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 868
Alexandr Muravschi: Moldova nu poate adera la UE ca o ”rudă săracă”
13 iunie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 868

Alexandr Muravschi: Moldova nu poate adera la UE ca o ”rudă săracă”

Republica Moldova trebuie să folosească toate mecanismele și asistența Uniunii Europene pentru a-și moderniza la maximum economia și societatea, pentru a adera ca o țară pregătită, care să fie acceptată în UE pentru meritele sale în materie de reforme, dar nu să fie atrasă ca o biată țară, ceea ce ar înrăutăți lucrurile.

O astfel de opinie a exprimat expertul independent, fostul vicepremier, fost ministru al Economiei Republicii Moldova, Alexandr Muravschi, în cadrul emisiunii Morari.live, relatează Noi.md.

El a remarcat că astăzi noi asistăm la contrariul, iar populația mereu este hrănită cu promisiuni. Autoritățile atrag atenție la salariile și pensiile din Uniunea Europeană, dar nu vorbesc despre problemele care există, de exemplu, în Bulgaria și România, care sînt aproape de noi și care sînt în Uniunea Europeană de 17 ani. În România, 3-4 milioane de cetățeni, doar conform datelor oficiale, au plecat și lucrează în alte țări, dar conform datelor neoficiale, numărul lor este de 8-9 milioane.

„Eurointegrarea, aderarea la Uniunea Europeană nu este o soluție la probleme, este o oportunitate care te ajută să-ți rezolvi problemele”, a spus Alexandr Muravschi.

El a recunoscut că este un susținător al aderării Moldovei la UE, deoarece înțelege perfect posibilitățile Moldovei și, în opinia sa, nimeni nu a demonstrat prin cifre că Moldova, fără a se alătura cuiva, poate supraviețui de una singură.

"Noi nu avem astfel de resurse. Trăim într-o regiune în care trebuie să producem bunuri cu tehnologii moderne, de calitate modernă. Dar toate acestea înseamnă bani, iar noi nu vom primi pur și simplu acești bani pentru strugurii noștri. Trebuie să intrăm într-un anumit sistem. Dar repet - nu ca o biată rudă săracă. Astăzi avem zeci de posibilități de a moderniza țara, pentru că primim un anumit ajutor", a declarat fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Republicii Moldova.

El a menționat că nu există sisteme ideale și că fiecare sistem are avantajele și dezavantajele sale, dar în general, atunci cînd începem să numărăm avantajele și dezavantajele, UE este preferabilă ca sistem care oferă mai multe oportunități de dezvoltare, iar Moldova ar trebui să se îndrepte spre ea.

Alexandr Muravschi a mai spus că este foarte pesimist în ceea ce privește perspectivele de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică, poziție pe care a susținut-o și înainte de izbucnirea acțiunilor militare din Ucraina.

"Pînă în ziua de azi, nu este clar ce se întîmplă acolo. Nu văd încă niciun mecanism cu adevărat funcțional acolo. Am fost timp de 4 ani vicepreședinte al Comisiei pentru economie din cadrul Adunării Interparlamentare a țărilor CSI și am văzut cum decurge procesul de dispersie ulterioară a republicilor în cadrul CSI, iar acum nu văd nicio perspectivă acolo. Nu știm ce se va întîmpla peste o perioadă lungă de timp, din punct de vedere istoric, niciunul dintre noi nu știe ce se va întîmpla peste 50 sau 100 de ani. Noi trăim cu prognozele noastre, cu dorințele noastre, dar ce vom reuși – vom vedea", a subliniat expertul independent, fostul vicepremier, fostul ministru al Economiei Republicii Moldova, Alexandr Muravschi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Alexandru Muravschi , Moldova , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
2633 locuitori

Recea este un sat şi comună din raionul Străşeni. Recea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Strășeni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2633 de oameni. Satul Recea a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.