04 februarie 2024, 14:30 Personalități views 31651
Iluministul moldovean Costache Conachi
04 februarie 2024, 14:30 Personalități views 31651

Iluministul moldovean Costache Conachi

Astăzi se împlinesc 175 de ani de la trecerea în neființă a poetului şi dramaturgului Costache Conachi. Costache Conachi s-a născut la 14 septembrie 1778 la Țigăneşti, ținutul Galați, în familia vornicului Manolache. A făcut studii la Academia domnească din Iaşi, însuşind la perfecție limbile slavonă, greacă, franceză, turcă, rusă. C. Conachi poseda o temeinică cultură literară, realizînd traduceri din opera lui Voltaire, J.F. Marmontelle şi altor iluninişti.

Costache Conaci a scris şi poezie cu caracter sentimental, care are însă o alură arhaică, lucru explicabil prin lipsa unei tradiții literare moderne. Totodată Costache Conachi este autorul cîtorva lucrări dramatice cu caracter satiric. În colaborare cu N. Dimachi şi D. Beldiman a compus „Comedia banului Constandin Canta, ce-i zic Căbujan şi cavaler Cucoş”. Piesele lui C.Conachi „Judecata femeilor” şi „Amorul şi toate harurile” apelează la o bogată figurație mitologică şi critică moravurile şi obiceiurile epocii. Întreaga activitate literară a lui Costache Conachi a impulsionat dezvoltarea poeziei de inspirație laică şi a operelor dramatice naționale.

Costache Conachi s-a stins din viață la 4 februarie 1849 în conacul său de la Țigăneşti.

Cuvinte cheie:

istoria , Moldova , cronicari , literatura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1715
Populația:
225 locuitori

Rîngaci este un sat din cadrul comunei Cepeleuţi, raionul Edineţ. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Edineț și la 234 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 225 de oameni. Satul Rîngaci a fost menționat documentar în anul 1715.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.