20 octombrie 2020, 11:30 Personalități views 14339
Maria Sagaidac își sărbătorește ziua de naștere
20 octombrie 2020, 11:30 Personalități views 14339

Maria Sagaidac își sărbătorește ziua de naștere

Astăzi actriţa, doctorul în ştiinţe matematice, conferențiarul  universitar Maria Sagaidac  își sărbătorește ziua de naștere.

S-a născut la 20 octombrie 1942 în comuna Cuhureştii de Sus raionul Floreşti, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Fizică şi Matematică a Universităţii de Stat de la Chișinău în anul l964, apoi şi-a luat masteratul în Cibernetică la Universitatea de la Kiev. Docent la Universitatea de Stat din Chișinău.

În anul 1968 a avut loc debutul său cinematografic. Pe cînd îşi urma masteratul a fost invitată să joace rolul principal în filmul regizorului Emil Loteanu „Această clipă”. Primul rol al Mariei a fost cel al tinerei spaniole Amparo. S-a întîmplat ca M. Sagaidac să cucerească membrii comitetului artistic de la studioul «Moldova-film», chiar de la primele probe şi trebuie să vă spunem, că era o selecţie destul de riguroasă. Dînsa era deosebit de plastică, sinceră, rîdea molipsitor, părea că nici nu observă camera. Mulţi debutanţi au frică de cameră şi nu se pot descătuşa în faţa ei, acesta însă nu a fost şi cazul Mariei.

La una din întîlnirile cu spectatorii, Emil Loteanu a fost întrebat de ce a încredinţat din nou rolul central (Amparo) unei actriţe neprofesioniste, dumnealui a răspuns zîmbind că „am văzut în Sagaidac o personalitate, iar personalitatea contează pentru mine cel mai mult. Şi va deveni, credeţi-mă şi o actriţă bună”. Cuvintele maestrului s-au dovedit a fi profetice, Maria a jucat strălucitor şi a devenit o actriţă adevărată şi mai ales solicitată, inclusiv şi de alte studiouri.

Din anii ’90 ai secolului al XX-lea Maria Sagaidac se ocupă preponderent de ştiinţă şi pedagogie.

Cuvinte cheie:

aniversarea , personalitati , actori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
117 locuitori

Camencuţa este un sat din cadrul comunei Danu, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de Glodeni şi la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 117 oameni. Satul Camencuța a fost menționat documentar în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.