14 septembrie 2020, 14:30 Personalități views 11543
S-au împlinit 90 de ani de la naşterea actriţei Constanţa Tîrţău
14 septembrie 2020, 14:30 Personalități views 11543

S-au împlinit 90 de ani de la naşterea actriţei Constanţa Tîrţău

Actriţa de teatru şi film, Constanţa Tîrţău, prima prezentatoare a Televiziunii Naţionale, ar fi împlinit azi 90 de ani.

Constanţa Tîrţău s-a născut la 14 septembrie 1930, la Chişinău.

A studiat arta teatrală la Sankt Petersburg, după care e angajată în calitate de actriţă la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Puşkin" (astăzi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu"), unde se produce într-un şir de roluri: Julieta în „Romeo şi Julieta" de W. Shakespeare, Tatiana în „O fată îşi caută norocul" de V. Vasilko, Cordelia din „Regele Lear" de W. Shakespeare, Iulia din „Ovidiu" de Vasile Alecsandri, Victoria din „Două vieţi şi a treia" de F. Vidraşcu, Eleonora din „Casa mare" de I. Druţă, Lavinia din „Toate trei anotimpurile" de A. Busuioc, Veronica Micle din spectacolul „Eminescu" de regizorul V. Cupcea, Tatiana Ivanovna în „Tata" de D. Matcovschi.

A evoluat în primul teatru televizat din Moldova „Dialog", creînd o galerie întreagă de personaje: Inga din „În pofida zeilor" de A. Delendic, Vasiluţa din „Casa mare" de I. Druţă, Lisy din „Tîrfa cu respect" de Jeane-Paul Sartre, Nadi din „Duelul" de M. Baijiev ş.a.

Actriţa Constanţa Tîrţău a interpretat roluri în numeroase spectacole radiofonice. A avut roluri şi în cinematografie. S-a filmat în peliculele: „Lăutarii" de E. Loteanu, „Făt-Frumos" de V. Ioviţă, „Tragedia basarabeană" de N. Ghibu ş.a.

În 1965 i s-a conferit titlul onorific „Maestru Emerit al Artei". A fost distinsă cu Medalia „Mihai Eminescu" (1994) şi cu Premiul „Valeriu Cupcea" (2001).

Constanţa Tîrţău s-a stins din viaţă la 24 aprilie 2014 la Chişinău.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

actori , personalitati , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422-1432
Populația:
2055 locuitori

Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hădărăuți (la acea dată Hodoracinți) din ținutul Hotin, datează între anii 1422 și 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.