11 martie 2016, 12:21 Personalități views 13235
Olea Cegorean – tânăra din Moldova care a arătat lumii o altă istorie a Afganistanului
11 martie 2016, 12:21 Personalități views 13235

Olea Cegorean – tânăra din Moldova care a arătat lumii o altă istorie a Afganistanului

În timp ce marea majoritate a tinerilor moldoveni aleg Occidentului modern pentru studii, muncă sau noi experiențe în viață, puțini sunt cei care aleg un alt drum, unul mai dificil „de străbătut" precum ar fi Occidentul Mijlociu. Olea Cegorean este tânăra care, după mai mulți ani de activitate în cea mai mare organizație de tineri de pe glob AIESEC, a ales să creeze oportunități pentru tineri într-o țară măcinată de război și care este considerată drept una din cele mai periculoase și sărace țări din lume. Ea este moldoveanca, care a dorit să arate lumii o altă față a Afganistanului și prima femeie din istoria AIESEC Afganistan, care a preluat conducerea organizației studențești.

Pentru început probabil ar fi bine să menționăm că Olga nu a ajuns întâmplător în Orient. Fiind studentă la ASEM, aceasta s-a implicat în activități de voluntariat în cea mai importantă organizație studențească din Moldova și unde a reușit în scurt timp să fie aleasă în calitate de președinte – AIESEC Chișinău. După încheierea unui mandat care a durat un an, a decis să-și continuie experineța în cadrul aceleași organizații, dar într-o altă parte a globului. Și anume într-o țară insulară din America Centrală, în nordul Mării Caraibilor – Republica Dominicană, țară care a „adoptat-o" pentru un termen neașteptat de lung pentru ea. Dar de unde și cum a apărut ideea de a locui, munci și dezvolta ulterior în Afganistan, Olga ne-a povestit în materialul de mai jos.

„Mi-a apărut această idee pe când eram încă în Republica Dominicană am găsit această posibilitate de exchange încă în 2012, dar nu a fost să fie atunci, și așa am mai rămas în Republica Dominicană încă trei ani. Însă după acești ani petrecuți acolo, aveam acel sentiment că nu am dus până la bun sfârșit ceva. Întâmplător am găsit aplicările pentru președinția AIESEC în Afganistan, am făcut aplicarea într-o noapte. Mi se părea că nu prea am șanse pentru că mai erau încă trei candidaţi de la ei. Înțelegeam că am șanse puține să fiu aleasă. Am trecut totuși concursul și am ajuns președintele AIESEC Afganistan. Am realizat ce am făcut abia când am mers la o conferință în China. Atunci când oamenii de acolo mă întrebau: „De ce Afganistan?". Deși nu aveam încă un răspuns la această întrebare. Am spus atunci că cred în soartă, nu total dar așa o fost să fie să fiu aleasă MCP Afganistan," ne relatează tânăra.

Ajunsă în Afganistan, Olga s-a ciocnit de la bun început cu reticența unor membri ai organizației unde fusese aleasă președinte. Potrivit eroinei, cei de acolo se întrebau cât o să reziste în acel mediu și ce realizări putea face o femeie într-o țară ca Afganistan. Olga a reușit să treacă peste această reticență și să demonstreze că o străină poate contribui la dezvoltarea organizației și a echipei sale.

Tânăra susține că a mers în Afganistan cu dorința de a dezvolta organizația internațională AIESEC, și-a urmat un vis și a decis să ofere experiența sa de leadership. „Am vrut să aduc adevăratul spirit AIESEC acolo. Timp de un an și jumătate, cât am fost acolo, am refăcut structura organizațională a echipei. Deși nu a fost ușor și chiar de la început au fost mai multe persoane care au încercat să mă descurajeze, nu m-am speriat. Dar am fost un pic debusolată. Am găsit sprijin în fondatorul AIESEC Afganistan, care locuiește acum în Germania, dar este de origine afgană. El a venit cu inițiativa de a pune pe picioare organizația cu 13 ani în urmă și tot el m-a susținut în momentele mai dificile. Noi am realizat mai mult de 15 proiecte în decurs de un an. A fost greu pentru că a trebuit să încep de la zero, precum cum se scriu mail-uri sau alte chestii alimentare. După un an dacă întrebai ce faci în ASIESEC îți spuneau câte proiecte au făcut și ce poziții ocupă și de ce sunt responsabili în organizații. Am reușit în perioada mandatului meu să aducem internaționali în cadrul proiectelor AIESEC. Prin implicarea mea în AIESEC Afganistan, am vrut să arăt lumii o altă față a Afganistanului. Una a oamenilor ospitalieri de acolo, a generației tinere mult mai deschisă către lucruri noi", recunoaște tânăra.

Timp de un an și jumătate Olga s-a mai mult obișnuit cu ideea că nu poate să meargă de una singură pe stradă, că trebuie să fie mereu însoțită. Aceasta a locuit într-o casă păzită de un gardian și a trăit ținând cont de obiceiurile afgane. Mai puțin a ținut cont de regulile de securitate, care ne-a mărturisit ea nu i-ar fi permis să realizeze tot ce și-a propus. „În primul rând e bine știut că băuturile alcoolice sunt bine interzise. Orezul face parte din alimentația de zi cu zi a afganilor. Eu apelam și la bucătăria de pe stradă, mâncam des la chapli Kebab, (chapli în traducere înseamnă „sandală"). Totodată, ceaiul este băutura care nu lipsește din meniul zilnic."

Olga ne-a mai povestit că de regulă femeile nu merg în stradă nefiind însoțite de către cineva. De asemenea, în restaurant primul etaj este rezervat exclusiv bărbaților iar celelalte femeilor și copiilor. Iar în societate încă mai persistă căsătoriile aranjate de familii. Chiar și dacă tinerele care optează ași face studiile la universitate ele merg cu transport separat, dar există și transport comun atât pentru bărbați și pentru femei. Dacă ești invitatul unei familii de acolo s-ar putea să nu vezi fața femeilor din acea familie. „Majoritatea femeilor stau acasă și principalul lor scop încă este acela de a se căsători. Situația este un pic mai diferită în Kabul, unde sunt universități și studiază și tinere. În Moldova femeile sunt orientate spre carieră și spre ideea de a face mai întâi studii," ne mai spune Olga.

„Ce am învățat de la Afganistan? Am învățat să ascult mai mult decât să vorbesc. Afganistanul m-a învățat să nu am prea multă încredere în oameni. Totodată, am învățat să nu îmi pese ce se vorbește despre mine – gura lumii nu o poți închide. Cel mai important lucru pe care l-am luat de acolo: „Să nu încetezi niciodată să îți faci planuri și să visezi, chiar dacă într-o zi ele pot fi spulberate".

Reîntorsă de ceva timp acasă, tânăra recunoaște că nu planifică să rămână pentru mult timp în Moldova. „Simt nevoia de a-mi găsi un job pentru un anumit timp. Aștept să văd ce oferte voi avea peste hotare și voi pleca în altă țară. Da, și m-aș întoarce în Afganistan."

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

Afganistan , moldovenii , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Stălinești este un sat din raionul Ocnița, în componența comunei Corestăuți. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 satul Stălineşti este complet depopulat. Satul Stălinești a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.