20 octombrie 2019, 12:30 Personalități views 3758
Autorul monumentului în fața căruia se închină conducătorii statelor lumii
20 octombrie 2019, 12:30 Personalități views 3758

Autorul monumentului în fața căruia se închină conducătorii statelor lumii

La 20 octombrie 2018 se împlinesc 131 de ani de la nașterea sculptorului Alexandru Plămădeală, unul dintre cei mai valoroşi artiştii plastici moldoveni din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Alexandru Plămădeală este autor, între altele, al cunoscutei statui a Dreptcredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt, remarcabilă operă de artă inaugurată în anul 1928 la Chişinău. Aici, în faţa monumentului marelui domnitor, de mai bine de un sfert de secol, înalţi demnitari de stat vin să se închine la sărbători și să depună flori, avîndu-i alături, uneori, şi pe conducătorii altor state sosiți la Chişinău în vizite oficiale.

Al. Plămădeală s-a născut în anul 1888 la Buiucani, Chişinău. După absolvirea Şcolii Superioare de Pictură, Sculptură şi Arhitectură din Moscova, în anul 1918, şi după o scurtă perioadă de muncă în calitate de gravor-modelier la Monetăria statului din Sankt-Petersburg, artistul a revenit în oraşul natal, unde a trăit şi activat pînă la sfîrşitul vieţii.

În calitate de profesor şi de director al Şcolii de Belle-Arte din Chişinău şi de principal animator al Societăţii de Belle-Arte din Moldova, Al. Plămădeală a contribuit substanţial, pe de o parte, la formarea mai multor generaţii de plasticieni iar, pe de altă parte, prin creaţii proprii şi, în egală măsură, prin acţiuni de ordin organizatoric şi-a adus aportul la dezvoltarea artelor plastice la cel mai înalt nivel. Activitatea Domniei Sale pe acest tărîm a culminat cu înfiinţarea, în anul 1939, a Pinacotecii Municipiului Chişinău (actualmente Muzeul Naţional de Artă al Moldovei).

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
3512 locuitori

Buțeni este un sat și comună din raionul Hîncești. Buțeni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituia 3512 oameni. Satul Buțeni a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.