13 decembrie 2019, 12:35 Personalități views 3762
Un bust al renumitului actor va fi instalat în Chișinău
13 decembrie 2019, 12:35 Personalități views 3762

Un bust al renumitului actor va fi instalat în Chișinău

Un monument al actorului Mihai Curagău va fi instalat în fața Teatrului Satiricus „I.L.Caragiale". Pentru realizarea lui pot contribui și spectatorii

Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale" va juca 3 spectacole în memoria marelui actor Mihai Curagău în decembrie, ianuarie și februarie. Toate încasările din aceste spectacole vor merge în completarea sumei de 200 mii lei, necesară pentru a instala un monument în memoria artistului în fața Teatrului unde acesta a activat, informează Noi.md cu referire la agora.md.

Inițiativă lansată încă acum 2 ani

Inițiativă a fost lansată anul trecut, de Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale, în timpul prezentării filmului „Miliard", creat de producătorul Sergiu Cumatrenco jr. Evenimentul s-a produs la doi ani după plecarea la cele veșnice a marelui actor Mihai Curagău, protagonistul principal al peliculei cinematografice. Atunci, autorul filmului, cît și actorii Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale", în frunte cu directorul artistic, Alexandru Grecu, au decis să colecteze 200 de mii de lei, suma necesară pentru instalarea unui monument în memoria actorului.

Zecile de admiratori ai creației maestrului, întruniți la eveniment, au avut atunci posibilitatea să doneze bani pentru realizarea acestui proiect de suflet, menit să înveșnicească memoria Maestrului pentru generațiile de azi și de mîine.

Monument cu informații despre actor

Conform proiectului, urmează să fie creat un mic memorial, care va prezenta statuia maestrului din bronz, aceasta avînd un QR cod. Astfel, orice turist va avea posibilitate să scaneze și să afle informațiile necesare despre această personalitate marcantă a artei teatrale naționale.

Timp de un an, grație eforturilor depuse de acești entuziaști a fost adunată aproape o jumătate din suma preconizată.

Colegii de la „Satiricus", teatrul în care Mihai Curagău a muncit din anul 1990 și pînă în ziua decesului, au decis să facă totul pentru a instala acest monument – o compoziție artistică, în fața Teatrului, pe strada Mihai Eminescu.

Trei spectacole și toate trei...

În perioada următoare, Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale" va juca trei spectacole de referință, mult apreciate și iubite de maestrul Mihai Curagău. Astfel, pe 21 decembrie, va fi prezentat spectacolul „Hamlet" de W. Shakespeare, pe 12 ianuarie – „Maestrul și Margarita" de M. Bulgakov și pe 21 februarie – „O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale.

Încasările de la aceste spectacole, precum și alte donații individuale sau colective vor merge la finalizarea proiectului de realizare și instalare a monumentului.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , actori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
988 locuitori

Haragîș este un sat şi comună din raionul Cantemir. Haragîș este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cantemir și la 116 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 988 de locuitori. Satul Haragîș a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.