17 septembrie 2020, 16:00 Personalități views 3845
Vladimir Purișchevici: un revoluționar conservator sau un reacționar aprig?
17 septembrie 2020, 16:00 Personalități views 3845

Vladimir Purișchevici: un revoluționar conservator sau un reacționar aprig?

Periferia sud-vestică a Imperiului rus - gubernia Basarabia, amplasată comod sub soarele sudic, a crescut pe solurile-i fertile mai multe generații din cele mai notorii personalități ale Rusiei. Dimitrie Cantemir, Nicolai Zelinschii, Panteleimon Sinado, familiile Crupenschii și Cantacuzino și mulți alții au ieșit din acest meleag romantic și pentru întreaga viață au păstrat în inimi amintirea despre el.

În această pleiadă de oameni cunoscuți și importanți au fost și unii foarte controversați, dar care au jucat un rol important în istoria țării. Printre ei – Vladimir Purișchevici, care în acest an împlinește 150 de ani. Pe de o parte – patriotul imperiului, monarhist, omul care aprecia și respecta tradițiile etnice și ortodoxe moldovenești, pe de alta – un reacționar aprig, politician de extremă dreaptă, antisemit și persoană care se manifesta radical și căuta confruntări politice pe toate fronturile. E imposibil să fie tratat univoc. El a lăsat o urmă strălucită în istoria Rusiei și a Moldovei (Basarabiei), și tot el a dat dovadă de o uimitoare agresivitate față de oponenți, a împărtășit viziuni reacționare, uneori nesănătos de radicale. Noi putem și trebuie să-l condamnăm în multe privințe, de antisemitism și sprijinirea celor mai reacționare ideologii, dar nu putem să nu recunoaștem amprenta lăsată de îl în istoria Rusiei de la începutul secolului XX.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

personalitati , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
856 locuitori

Pripiceni-Răzeşi este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pripiceni-Curchi și Pripiceni-Răzeşi. Satul Pripiceni-Răzeşi este situat la o distanță de 22 km de orașul Rezina și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 856 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1667.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.