24 noiembrie 2020, 17:30 Personalități views 3332
A murit flautistul Ion Zaharia
24 noiembrie 2020, 17:30 Personalități views 3332

A murit flautistul Ion Zaharia

Cunoscutul flautist Ion Zaharia, profesor universitar, Artist al Poporului, s-a stins din viață astăzi dimineață, la vîrsta de 79 de ani, în urma unui atac de cord.

Regretatul scriitor Ion Proca, care i-a dedicat o carte intitulată ”Flautistul binecuvîntat de Dumnezeu”, menționa că Ion Zaharia are jăratec pe buze. ”Ar părea că nici se atinge de recele suflu al metalului, dar totul în jur se aprinde. Misterios incendiu al sunetelor împerecheate şi rostogolite în genurile imensității. Clar lucru că această ardere vine dinlăuntrul sufletului lui tînguios, din portalurile viței-de-vie, de la modul pașnic al baștinei sale, din curajul de a fi zidit numai din muzică. Din acesta zidărie de cărămidă, fără de grinzi şi proptele cîntă şi va cînta fiece os din făptura lui de atlet al plaiului, de om înzestrat cu neodihna zorilor de zi”, sublinia regretatul scriitor, informează moldpres.md.

Ion Zaharia s-a născut la 5 august 1941 în satul Nicolaevca, raionul Cahul. Își face studiile la Școala de Muzică ”E. Coca” din Chişinău, fiind discipolul lui Efim Tkaci (la flaut) (1953-1959), la Institutul de Arte ”G. Musicescu” cu Filip Evtodienco (flaut), Gheorghe Borş (solfegiu, armonie), Oscar Dayn (muzică de cameră).

Activează ca flautist în cadrul Orchestrei simfonice a Radioteleviziunii moldovenești, prim-flautist în Orchestra Teatrului de Operă şi Balet (1964-1965, 1966-1980, 1983-1986). A fost profesor de flaut la Conservatorul G. Musicescu din Chişinău (din 1986), şi la liceele de muzică ”Serghei Rahmaninov” şi ”Ciprian Porumbescu” din capitală; conferenţiar (1990). Este protagonistul a cinci filme televizate în studiourile Telefilm-Chişinău. A fondat formația (ansamblu cameral) ”Sirinx”, cu care a realizat un șir de turnee în Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria, Rusia, Romînia, Polonia, SUA, Germania, Italia, Franţa, Spania, Japonia etc. I-a avut elevi pe Oleg Burschi, Iulian Gogu, Svetlana Pogrebnik, Sergiu Martea ş.a.

Laureat al Concursului tinerilor interpreți din Chişinău (1963), Artist Emerit din Republica Moldova (1976), Artist al poporului din Republica Moldova (1992); Membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Deține ordinul Gloria Muncii (1999), Trofeul de Aur la Festivalul de muzică din Phenian, Coreea de Nord (2001).

Sicriul cu corpul neînsuflețit al regretatului artist va fi depus joi, între orele 09.30-11.30, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Ion Zaharia va fi înmormîntat la Cimitirul ”Sfîntul Lazăr” din Chișinău.

 

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

personalitati , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
176 locuitori

Holoşniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Drochia și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 176 de oameni. Satul Holoşniţa Nouă a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.