27 noiembrie 2020, 17:45 Personalități views 4696
Ecouri după decesul lui Serghei Nazaria: „Dragostea de țară, cauza pentru care și-a dedicat întreaga viață”
27 noiembrie 2020, 17:45 Personalități views 4696

Ecouri după decesul lui Serghei Nazaria: „Dragostea de țară, cauza pentru care și-a dedicat întreaga viață”

Mediul academic și istoric din R.Moldova a fost zguduit săptămîna aceasta de vestea trecerii în neființă a vestitului istoric Serghei Nazaria.

Moldova a mai pierdut un om valoare, un istoric de excepție și un om cu verticalitate, o spun într-un glas toți cei care l-au cunoscut îndeaproape pe profesorul Nazaria. Plecarea lui prematură la cele veșnice a lăsat un gol în inimele celor care l-au apreciat, e o pierdere irecuperabilă pentru mediul academic și istoric din țara noastră, pentru generația tînără pe care a educat-o în spiritul dragostei față de țară. Este cauza pentru care și-a dedicat întreaga viață profesională, pentru care a luptat cu îndîrjire, spun cei care l-au cunoscut.

Corneliu Popovici, consilierul președintelui în domeniul Educației, Culturii și Cercetării:

„Cu mare regret a plecat din viață, este o mare pierdere pentru știința istorică, pentru știința politologică din R.Moldova. Dumnealui, prin studiile efectuate, a elucidat pagini întregi din istoria plaiului nostru, de asemenea, a făcut investigații politologice interesante în ceea ce privește relațiile Moldovei cu mai multe state, în special cu țările din spațiul estic. A avut un rol deosebit în ceea ce privește promovarea noilor tendințe în studierea istoriei în școli, fiind unul din promotorii predării istoriei în baza principiului integrat, presupunînd un studiu exhaustiv al istoriei. Sergiu Nazaria a fost un om deosebit, un om cu calități umane foarte pronunțate, un prieten adevărat, un om care nu numai prin declarații, dar și prin fapte își demonstra calitățile lui pur umane. Este o mare pierdere pentru noi toți".

Victor Borșevici, doctor habilitat, profesor universitar:

„Sergiu era un alt soi de om, simțeam întotdeauna în privirea lui o durere, îl durea ceea ce se întîmplă în lume, în Moldova, în țările afiliate și nu doar la ora actuală. Avea durere de istorie, de memoria istorică, de istoria țării, a oamenilor, a predecesorilor noștri. Asta îl durea. Cred că așa oameni, cu mare regret, anume din construcția lor sufletească, sînt vieți scurte, dar lucide. A făcut foarte mult, a scris cărți, a educat generația tînără. Îl invitam de multe ori la emisiuni. Era un om foarte cinstit și avea verticalitate. Era tacticos, educat, cu șapte ani de acasă. În chestii principiale era un om cremene, dintr-o bucată".

Dumitru Roibu, președintele Mișcării de Tineret "Urmașii lui Ștefan":

„Dl Nazaria a fost o personalitate remarcabilă a lumii academice din R.Moldova. A fost un profesor univeristar deosebit și un mare patriot al țării noastre, cauză pentru care și-a dedicat toată viața, pentru studierea istoriei țării noastre. Este un om care nu s-a temut niciodată să spună adevărul, un om care deschis a promovat ideea statalității, independenței, suveranității, idenditatea națională moldovnească și a făcut-o foarte bine. Trecerea în neființă este o pierdere pentru noi toți, este o pierdere și pentru țară, pentru studenți și mediul academic. Este de datoria noastră s-i aducem un omagiu acestei mari personalități. Pentru munca depusă a fost apreciat la justa valoare și prin distincțiile pe care le are din partea statului. A fost un om pe care l-am cunoscut ca fiind foarte înțelept, un om de o rară înțelepciune. Aduc sincere condoleanțe familiei".

Menționăm că renumitul istoric moldovean Serghei Nazaria a decedat la 25 noiembrie. Este doctor în științe istorice, autor al multor cărți și studii despre istoria Republicii Moldova, Cavaler al Ordinului de Prietenie al Rusiei. De asemenea, a fost distins cu cea mai înaltă distincție de stat - Ordinul Republicii.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

personalitati , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2171 locuitori

Zîmbreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zîmbreni și Găureni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Ialoveni și la 30 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2171 de oameni. Satul Zîmbreni a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.