14 decembrie 2012, 14:30 Personalități views 7529
14 decembrie 2012, 14:30 Personalități views 7529

Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni ar putea fi canonizat

Comisia Sinodală pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova a decis înaintarea unui raport Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova privind canonizarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni relatează publika.md.

Comisia a fost convocată și prezidată de către Prea Sfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, la care au participat toți membrii ai eparhiilor.

În cadrul şedinţei au fost prezentate rapoarte şi studii cu referinţă la viaţa, slujirea şi activitatea pastoral-liturgică, misionară, administrativ-bisericească, istorico-culturală a Mitropolitului Chişinăului şi Hotinului Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Membrii Comisiei au  menţionat că Gavriil Bănulescu-Bodoni a avut un rol important la înfiinţarea şi buna organizare a primei structuri eclesistice din Basarabia. De asemenea, a fost apreciat şi aportul considerabil al Mitropolitului la organizarea Seminarului Teologic din Chișinău, a Tipografiei Eparhiale şi la extinderea numărului de parohii al eparhiei.

Comisia Sinodală pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova doreşte ca actul de canonizare a Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni să fie realizat cu prilejul marcării a două sute de ani de la înfiinţarea Eparhiei Chişinăului şi Hotinului.

Eparhia Chişinăului şi Hotinului a fost înfiinţată la 25 octombrie 1813, prin decretul sinodal al Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Cuvinte cheie:

religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
23327 locuitori
Logo

Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau  satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.