28 martie 2021, 09:30 Personalități views 2995
Scriitorul Ioan Mînăscurtă a decedat, fiind răpus de complicațiile cauzate de COVID-19
28 martie 2021, 09:30 Personalități views 2995

Scriitorul Ioan Mînăscurtă a decedat, fiind răpus de complicațiile cauzate de COVID-19

Prozatorul, publicistul, eseistul și traducătorul Ioan Mînăscurtă, deținător al Ordinului "Gloria Muncii", Maestru al Literaturii, laureat al mai multor premii literare, s-a stins din viață pe 27 martie, fiind infectat de COVID-19, la vîrsta de 67 de ani.

Pe 28 aprilie, urma să împlinească 68 de ani, informează Moldpres.

Vestea tragică a fost anunțată de către consilierul Uniunii Scriitorilor din Moldova, Titus Știrbu, fiind confirmată de fosta sa soție, scriitoarea Ludmila Sobietsky.

Ioan Mînăscurtă s-a născut la 28 aprilie 1953 în satul Popeștii de Sus, raionul Drochia. În 1970-1975, și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, specialitatea ziaristică.

Primele lucrări de proză și publicistică le-a publicat în revista "Moldova", fiind susținut de către redactorul-șef al acestei publicații, Mihail Gheorghe Cibotaru și secretarul responsabil de redacție, Alexandru Gromov. După absolvirea Facultății, a fost redactor la ziarul "Tinerimea Moldovei", ulterior la revista "Femeia Moldovei", unde a publicat o serie de interviuri cu personalități ale culturii din R. Moldova. Mai tîrziu, a fost redactor-șef la Colegiul pentru traduceri al Uniunii Scriitorilor, iar din 1992 - director al Editurii Uniunii Scriitorilor din Moldova. A susținut rubrici la revistele "Moldova", "Chipăruș", ziarele "Patria tînără", "Flux" și la alte publicații.

În 1979, Ioan Mînăscurtă a debutat editorial cu volumul de interviuri și eseuri "Noi și gîndurile noastre", urmat de cărțile "Bărbații Universului", "Lecția de suflet", "Artefact", "Mîine cînd ne vom întîlni pe pămînt", "Tăierea capului", "Marea vînătoare", "Înnodarea lui ceva cu altceva", "Ieșirea din timp", "Deslușirea semnelor" ș.a.

Proza lui a fost tradusă în limbile rusă și ucraineană, iar romanul pentru adolescenți "Artefact" – în franceză, cehă, japoneză, bulgară ș.a. De asemenea, a editat, împreună cu pictorul Sergiu Puică, dicționarele ilustrate bilingve.

Din 2015, biblioteca din satul natal îi poartă numele.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

scriitor , moarte , coronavirus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
345 locuitori

Fîrlădenii Noi este un sat din cadrul comunei Fîrlădeni, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Căușeni și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Fîrlădenii Noi a fost întemeiat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.