26 octombrie 2023, 16:30 Personalități views 2882
S-au împlinit 97 de ani de la nașterea sculptorului Dumitru Scvorțov
26 octombrie 2023, 16:30 Personalități views 2882

S-au împlinit 97 de ani de la nașterea sculptorului Dumitru Scvorțov

Astăzi s-au împlinit 97 de ani de la nașterea sculptorului Dumitru Scvorțov, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, informează MOLDPRES

S-a născut la 26 octombrie 1926, la Călărași. A studiat la Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin" din Chișinău (1951-1956). Și-a urmat studiile la Institutul de Pictură, Sculptură și Arhitectură „I. Repin" din Sankt Petersburg (1956-1962).

De-a lungul anilor, a realizat numeroase sculpturi, basoreliefuri și busturi pentru diverse localități, cîteva cicluri de sculpturi: „Maternitate", „Poamă", „Moldova", „Coloane" etc. În paralel cu munca de creație, a activat în calitate de profesor de sculptură la Școala de Pictură pentru Copii „A. Șciusev" din Chișinău. A lucrat în bronz, ghips, ceramică, lemn, granit etc.

A semnat lucrările: „Femeia care taie pîine", „Ciobănașul", „Portretul unui student", „Femeia cu poamă", „Joc", „Logodnă", „Despărțire", „Tristețe", „Gimnast", „Portretul lui Vasile Alecsandri", „Poamă", „Infinitate", „Portretul lui M. Eminescu", „Dimineață", „Femeia cu poamă" ș.a. Este autorul bustului lui Alexei Mateevici de pe Aleea Clasicilor Literaturii Romîne din Grădina Publică "Ștefan cel Mare și Sfînt". A participat la expoziții naționale și internaționale. Achiziții în colecții de stat și particulare. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

În 2018, criticul de artă Vladimir Bulat a editat catalogul "Forme geometrice (creația lui Dumitru Scvorțov)". Articole despre creația artistului au fost semnate de Sofia Bobernaga, Iurie Colesnic, Călina Trifan ș.a.

Dumitru Scvorțov s-a stins din viață la 14 iunie 1991, la Chișinău.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

sculptor , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1497
Populația:
1148 locuitori

Mălăieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tîrzieni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Orhei și la 63 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1148 de oameni. Satul Mălăieşti a fost menționat documentar în anul 1497.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.