10 iunie 2022, 12:15 Personalități views 2624
S-a stins din viață criticul și istoricul literar Eliza Botezatu
Foto: moldpres.md
10 iunie 2022, 12:15 Personalități views 2624

S-a stins din viață criticul și istoricul literar Eliza Botezatu

Criticul și istoricul literar Eliza Botezatu, profesor universitar, deținătoare a ordinului ”Gloria Muncii” s-a stins ieri din viață, la vîrsta de 83 de ani. Anunțul a fost public ieri seară pe rețelele de socializare de către Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

„Cu profundă durere în suflet anunţăm că am pierdut o personalitate de excepție – Eliza Botezatu, profesor universitar, șef catedră din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău - o personalitate remarcabilă, un model de patriotism şi devotament, o profesionistă desăvîrșită, o soție minunată, o mamă grijulie, o bunică iubitoare, o străbunică duioasă, o colegă de excepție, un veritabil pedagog și manager. Plecarea sa dintre noi lasă un gol, dar şi amintirea unei personalități despre care s-a vorbit şi se va vorbi numai de bine”, se menționează în necrolog.

Eliza Botezatu s-a născut pe 7 noiembrie 1938 în comuna Briceni, raionul Soroca, astăzi raionul Dondușeni. A absolvit școala de șapte clase din satul natal, după care a mers la școala medie din Sudarca, același raion. A urmat studiile la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova între anii 1956–1961, cît și diverse cursuri de pedagogie, stilistică și știință literară. După absolvirea studiilor, a activat la Institutul Pedagogic din Bălți ca lector-asistent (1961–1966). În 1966 devine lector superior, apoi doctor în științe filologice în 1972 și conferențiar în 1973. În perioada 1974–1979 este șef de catedră la același institut. Din 1979 este colaborator științific superior la Institutul de Limbă și Literatură al AȘM, ulterior este șef de catedră și profesoară la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău.

Eliza Botezatu a fost distinsă cu ordinul „Gloria Muncii” (1999) și cu insigna „Eminent al Învățămîntului Public din R. Moldova” (1978). În 2005 a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Cei care vor să-și ia rămas bun de la regretatul critic și istoric literar o vor putea face în seara zilei de astăzi, începînd cu ora 17.00, la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla”.

 

 

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Eliza Botezatu , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
346 locuitori

Horodca este un sat din cadrul comunei Drăguşenii Noi, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Hîncești și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 346 de oameni. Satul Horodca a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.