27 noiembrie 2022, 11:00 Personalități views 1564
Oleg Rotari: Nu există oameni care nu pot să învețe să înoate
27 noiembrie 2022, 11:00 Personalități views 1564

Oleg Rotari: Nu există oameni care nu pot să învețe să înoate

V-a fost dor de oameni și personalități interesante?nOmul și Profesia revine cu forțe noi și cu meserii de colecție care ne fac viața mai ușoară.

Carolina Strateciuc revine într-un nou sezon al rubricii care descoperă diferite laturi ale îndeletnicirii oamenilor. Astăzi vă invit să-l cunoașteți pe cel care îi învață pe cei mici și pe cei mai să înoate. Oleg Rotari este un antrenor de înot care îi face pe oameni să se simtă în apă ca în stihia lor.

Cum a apărut ideea de a deveni antrenor de înot?

Totul a fost spontan, mă antrenam la un fitness și antrenorul meu mi-a propus să lucrez ca antrenor de bazin. Și de aici s-a început.

Ce greutăți întîmpini în meseria pe care o ai?

Greutăți? Atenție pentru fiecare copil, multă psihologie pentru că fiecare copil este individual și atenția trebuie acordată individuală și personală.

Este nevoie de o pregătire specială pentru a deveni antrenor de înot?

Eu cred că da. În primul rînd trebuie să fie o dorință oarecare, iar în rest totul este posibil. Nu cred că este ceva neobișnuit. Important să fie o dorință și deja să studiezi.

Cît de repede un copil poate învăța a înota vizavi de un adult?

Depinde de vîrsta copilului și de copil. De exemplu un copil de 3-5 anișori poate învăța într-o lună două, dacă un copil de 7-10 ani deja poate avea rezultate peste o lună, dar pot fi asa copii care din prima zi pot învăța a înota.

Care este cea mai mare problemă pentru un copil de a învăța a înota? Sau copii au mai puțin frică de apă vizavi de un adult?

Eu cred că un copil mai puțin are frică, important este ca apa să fie caldă și ei să fie în siguranță totală. Spre exemplu dacă ei nu ajung cu picioarele la podea copilul trebuie să se simtă în siguranță că este antrenorul alături. Este bina ca antrenorul să fie în apă cu el, ca să simtă sprijin, sau să fie cu brîu la bortă.

Există oameni care nu au capacitatea să învețe a înota?

Nu există așa oameni. Toți oamenii pot învăța a înota, absolut toți și nu contează vîrsta. Începînd cu 0+ pînă la 80, 90, 100 de ani, important să fie dorință.

Ai avut parte de astfel de experiențe? Ca să ai drept elevi persoane mai în vîrstă?

Da, a fost o doamnă în vîrstă de 70 de ani și nu putea să înoate dar își dorea foarte mult, în decurs de 2 luni ea a invățat să înoate.

De-a lungul carierei ai avut parte de vre-un caz neobișnuit pe care l-ai întîmpinat?

Da am avut așa caz, la deschiderea bazinului la care eu am lucrat, era ziua copiilor și intrarea a fost gratuită, au venit foarte mulți copii. Din cauza că erau mai mulți copii decît ne-am așteptat, nu eram pregătiți, iar mulți copii nu puteau înota, săreau în apă dar nu știau că e adînc. Ei doar săreau unul după altul în apă. Eu trecînd îi vdeam că sar în apă și am sărit să-i scot, pe unul îl scoteam, altul sărea, îl scoteam pe al doilea, sărea al treilea... Dar a fost totul bine. Noi eram mai mulți antrenori alături.

Ce pregătiri au antrenorii înainte de a începe antrenamentul cu maturii cu copiii?

Dacă e o grupă sportivă, pregătirea merge de la începutul anului, pentru perioada de 9 luni. Pentru a antrena copiii începători, antrenorul trebuie să fie pregătit psihologic și să fie cu dispoziție bună și atît.

În cazul dacă este bazin de tip deschis, afară, cînd se recomandă să aibă loc înscrierea? Care este perioada cea mai potrivita?

La bazinul de tip deschis, afară, est bine de înscris în perioada caldă a anului, de pe 1 mai pînă pe 30 septembrie poate fi și 30 octombrie. Deoarece organismul se călește și dacă copilul reușește să se călească în acestăperioadă el reușește să intre în perioada rece. Iarna, chiar și în minus 20 copilul nu răcește, ci dimpotrivă sunt multe plusuri, copiii se călesc, ei nu răcesc, și părinții sînt mulțumiți și bucuroși. Important părinții trebuie să creadă în aceasta iar copilul cînd iese din vestiar să nu fie cu urechile ude, nasul sau părul ud, este foarte important. Dacă nu va respecta atunci copil va răci și nu din cauza bazinului dar din motiv căci copilul nu s-a uscat corect după ieșirea din bazin.

Cum decurg iarna orele de înot?

Iarna orele decurg foarte interesant deoarece copiilor le place iarna să se antreneze, deoarece este atmosfera de iarnă, cad fulgii și au o dispoziție foarte bună, e veselie. Copiii deja nu intră în apă de afară dar este intrare specială din vestiare unde intri în bazinul mic și după din bazinul cel mic ieși direct în bazinul cel mare. Copiii sînt cu căciulița în cap, apa este caldă, se încălzește pînă la 29 de grade.

Ce capacități trebuie să aibă cei care doresc să devină antrenor de înot?

În primul rînd trebuie să fie dorință, răbdare și să primească plăcere de la rezultat și de la proces, ca să aibă o motivație oarecare pe viitor. Deoarece cu copiii uneori e greu de lucrat dar foarte interesant , ei te motivează și mereu sînt cu zîmbetul pe față. Dacă îi înțelegi, este foarte bine, important să aibă răbdare și atît.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

înot , profesie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
252 locuitori

Sagaidacul Nou este un sat din cadrul comunei Porumbrei, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 46 km de Chișinău. onform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Sagaidacul Nou a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.